VIDEO - Mogu li i kako vlasti zaštititi građane od poskupljenja?

BiH

VIDEO - Mogu li i kako vlasti zaštititi građane od poskupljenja?

Objavljeno na dan 08.11.2021 - 09:24 | Izvor: USKinfo.ba | federalna.ba / Foto:Federalna.ba


Mjesecima svjedočimo poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, ali i naftnih derivata. Razlozi poskupljenja su poznati i neizbježni zbog krize na svjetskom nivou. Kako u ovakvim situacijama zaštititi potrošače? Pitali smo šta domaće vlade mogu i trebaju uraditi.

Iz dana u dan, cijene divljaju, a stabilizacija se očekuje tek na proljeće sljedeće godine. Analitičari navode da je aktuelna poskupljenja u BiH prouzrokovao set objektivnih ekonomskih okolnosti, a koji su izvan utjecaja domaće politike.

“Globalni razlozi su uzrok navedenom, prije svega energetska kriza, promjene u lancima snadbjevanja širom svijeta, ako i izlazak iz covid recesije, odnosno oopravak, vraćanje povjerenja na tržište, optimizam po pitanju potrošnje - sve to vodi poskupljenju. Također imamo inflatorne efekte, a najavljuje se i stagflacija na globalnom nivou”, navodi ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Potrošačka korpa jedne porodice u Bosni i Hercegovini povećana je na iznos veći od dvije hiljade konvertibilnih maraka, zbog čega mnogi građani, takoreći, preživljavaju. U aktuelnom periodu, ključno je pitanje - mogu li i kako vlasti zaštititi građane od poskupljenja?

“Jedina mjera koja ostaje državi na raspolaganju jesu robne rezerve i inspekcija kroz kontrolu marži. Robne rezerve služe da bi se povećala ponuda i smanjila finalna cijena na tržištu i one su zbog toga i kreirane da bi neutralizirale ove negativne efekte”, objašnjava ekonomska analitičarka Hatidža Jahić.

Iz Direkcije za robne rezerve su se oglasili dopisom:

S obzirom na to da BiH predstavlja malu ekonomiju podložnu globalnim utjecajima, Vlada ima ograničenu moć djelovanja, naročito u vezi sa pitanjem makropolitike. Iz Vlade FBiH, pak, kažu da nisu ostali neosjetljivi na aktuelne probleme građana, te da nisu sjedili skrštenih ruku.

“Vlada je donijela u okviru zakona o kontroli cijena dvije odluke koje su na snazi od 3. aprila. To je odluka o neposrednoj kontroli marže cijena - cijene marže za 17 egzistencijalnih proizvoda su zamrznute. Federacija je teritorijalna jedinica gdje je to još na snazi. Vlada je donijela odluku o neposrednoj kontroli marže nafte i naftnih derivata - 6 feninga veleprodaja i 25 maloprodaja”, podsjeća Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH.

Isti problemi i u RS-u. Zbog inflacije, ali i kritike koje je na račun Vlade iznosila opozicija. U ovom entitetu uvedena je marža na osnovne životne namirnice u prometu na veliko. No, struka tvrdi - ni ovo nije dovoljno.

“Uredba je donesena prije svega radi smanjenja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namjernica, radi zaštite životnog standarda našeg stavovništva”, ističe ministrica turizma i trgovine RS-a Suzana Gašić.

Period u kojem se nalazimo vrijeme je za aktiviranje robnih rezervi, ali kako njih očigledno nema dovoljno, teško se možemo osloniti na ovu interventnu mjeru. Sve ovo je pokazatelj loše socio-ekonomske politike koja se vodi u našoj zemlji. Našim građanima jedino preostaje da se do proljeća snađu kako znaju i umiju.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!