VIDEO - Na današnji dan je 5. korpus oslobodio Veliku Kladušu - Reakcije ljudi: Sine, majka ima 6 sinova i svi su s vama!

GODIŠNJICA POBJEDE

VIDEO - Na današnji dan je 5. korpus oslobodio Veliku Kladušu - Reakcije ljudi: Sine, majka ima 6 sinova i svi su s vama!

Objavljeno na dan 07.08.2019 - 08:15 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Peti korpus je u tim danima kada je su definitivno slomljene agresorske snage vodio bitke i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima

Sedmog augusta 1995. godine, borci Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodili su Veliku Kladušu i time je prestala djelovati samoproglašena fantomska autonomna oblast "Zapadna Bosna" (APZB), pod vodstvom ratnog zločinca i izdajnika RBiH, Fikreta Abdića.

Peti korpus je u tim danima kada je su definitivno slomljene agresorske snage vodio bitke i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima.

U operaciji "Sana '95", 1995. godine Peti korpus je porazio Abdićeve snage i 7. augusta iste godine oslobodio Veliku Kladušu, a nakon toga porazio je i srpske snage i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, te je zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most.

Peti korpus Armije RBiH imao je 618 oficira, 829 podoficira, 8.705 vojnika, što je ukupno 10.152 ljudi.

 Formiran je odlukom Predsjedništvo RBiH 21. oktobra 1992. godine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!