VIDEO: Na današnji dan prije 24 godine poginuo je legendarni komandant - Bihaćki džep je sutra deblokiran!

Izet Nanić

VIDEO: Na današnji dan prije 24 godine poginuo je legendarni komandant - Bihaćki džep je sutra deblokiran!

Objavljeno na dan 05.08.2019 - 08:28 | Izvor: USKinfo.ba |


Izet Nanić (4. oktobar 1965 – 5. august 1995) bio je bosanskohercegovački brigadni general. Tokom rata u Bosni i Hercegovini bio je komandant 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.
 
Izet Nanić je rođen u Bužimu, od majke Rasime i oca Ibrahima, kao drugi od sedam sinova. Osnovnu školu je završio u Bužimu sa odličnim uspjehom, a srednju vojnu (opću) školu završio je u Zagrebu 1984. godine. Po završetku srednje škole upisuje Vojnu akademiju u Beogradu (smjer RV PVO) gdje provodi dvije godine (1984–1986) te jednu godinu u Sarajevu. Vojnu akademiju završava u Zagrebu 1987. godine.
 
Oženio se 6. augusta 1987. Sefijom (djev. Remetić) iz Varoške Rijeke. U braku su dobili troje djece: kćerku Izetu (1988), sina Nevzeta (1991) i sina Ibrahima (1993).
 
Svoje službovanje u bivšoj JNA, kao poručnik RV PVO, provodi u Kragujevcu da bi nakon četvrte godine rada napustio JNA početkom 1992. godine. Nakon napuštanja JNA dolazi sa porodicom u Bužim, gdje uzima aktivno učešće u organizaciji odbrane i formiranju prvih vojnih jedinica. Formira ŠTO, a 1. augusta 1992. postavljen je na dužnost komadanta ŠTO Bužim. Osnivač je 105. Bužimske udarne krajiške brigade koja je formirana 15. augusta 1992 (kasnije 105. BUMB - 505. Viteška mtbr). Formira specijalne jedinice ČSN-BSN "Hamza" i DIV "Gazije" 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercgovine. Kao komandant brigade učestvovao je u ofanzivnim i defanzivnim operacijama 5. korpusa ARBiH, kao što su Oganj 92, Munja 93, Sloboda 94, Breza 94, Mostobran 94, Spržena Zemlja i Oluja.
 
Izet Nanić je pao kao šehid u borbi za slobodu Republike Bosne i Hercegovine. Bužimljani i Krajišnici su njemu i bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini pokraj Bužima. Posthumno mu je dodijeljeno priznanje "Orden heroja oslobodilačkog rata" 1998. godine i unaprijeđen je u čin brigadnog generala.
 
U znak sjećanja na dostignuća u ratu u Bosni i Hercegovini, generala Izeta Nanića, 505. vitešku brdsku brigadu 5. korpusa Armije RBiH i sve šehide u Bužimu se svake godine održava manifestacija pod nazivom "Slobodarski dani viteškog grada Bužima" u periodu od 4. do 15. augusta.
 
Odlomak iz dokumentarnog filma:
Rano je jutro 5. avgusta 1995. godine. Borci 505.bužimske viteške brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine,  krenuli su na borbeni zadatak, spajanja sa vojskom Republike Hrvatske. Komandnat Izet Nanić kreće u svoju posljednju bitku. Kretali su se teritorijom Hrvatske ka Dvoru na Uni, kroz šumu, u rejonu Vijenca, ispod Kote „Hleb“. Nailaze na tek osvojeni srpski bunker. Čuju se pojedinačni pucnji iz pušaka. Zastaju. Komandant Nanić puca na zasjedu. Iz stojećeg stava rafalima zasipa neprijatelja. U jednom momentu, panterski se baca na desnu stranu puta. Mijenja okvir. Ponovo otvara vatru. Vodi se žestoka borba. Vatra je sve žešća i žešća. Komandant je pogođen. Pada na leđa. Nešto je htio reći... 
Zajedno sa velikim komandantom poginuli su Meho Bašić, načelnik bezbjednosti 505. viteške brigade i  dvojica pratilaca, braća Ismet i Suljo Isaković.
 
FOTO: Nedžib Vučelj
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!