VIDEO: Na današnji dan prije 25 godina ubijen je ministar vanjskih poslova RBiH Dr. Irfan Ljubijankić i njegovi saradnici

28.05.1995.

VIDEO: Na današnji dan prije 25 godina ubijen je ministar vanjskih poslova RBiH Dr. Irfan Ljubijankić i njegovi saradnici

Objavljeno na dan 28.05.2020 - 12:01 | Izvor: USKinfo.ba |


Na današnji dan prije 25 godina, u Republici Hrvatskoj, oboren je helikopter u kojem se nalazio ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine, zajedno sa svojim saradnicima.

Dr. Irfan Ljubijankić, rođen je 26. novembra 1952. godine u Bihaću. Medicinski fakultet završio je na Beogradskom univerzitetu 1977, a jedan dio svog života je proveo u Libiji gdje je radio kao liječnik opće prakse. Od 1980. do 1984. specijalizirao je otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju. Nakon što je završio postdiplomski studij iz ORL i MFK odlazi ponovo u Libiju gdje ostaje godinu dana.

Dr. Irfan Ljubijankić bio je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije. 27. marta 1994. izabran je za predsjednika Glavnog odbora SDA, dok je za ministra vanjskih poslova RBiH postavljen odlukom o izboru Vlade RBiH na sjednici održanoj 23. juna 1994. Na toj dužnosti je poginuo 28. maja 1995. godine.

Smrt ratnog ministra vanjskih poslova BiH Irfana Ljubijankića i njegovih saputnika, koji su, prema zvaničnoj verziji događaja, poginuli u noći sa 27. na 28. maj 1995. godine, kada je njihov helikopter oborila vojska takozvane Republike Srpske krajine, nikada do kraja nije rasvijetljena, niti je za ovaj zločin iko odgovarao

Porodica i prijatelji rahmetli Ljubijankića već godinama ističu kako je sramota države što se nije pobrinula da slučaj bude do kraja rasvijetljen, posebno zbog toga što se godinama spominje i to da su u cijeli slučaj bili umiješani i neki visoki dužnosnici iz BiH. U Tužilaštvu BiH postoji predmet o ovom slučaju, ali javnosti još uvijek nije poznato kakav je njegov sadržaj.

Zvanično, do Ljubijankićeve smrti je došlo kada su njegov helikopter na putu iz Bihaća u Zagreb raketom oborili pripadnici srpske vojske u blizini Slunja. Tada su smrtno stradali i njegovi saputnici Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, Fadil Pekić, pripadnik MUP-a BiH i Ljubijankićev pratilac, kao i članovi posade Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič i pilot Dudajev, inačehelik Ukrajinac, čije tijelo nije pronađeno.

Porodica Irfana Ljubijankića, njegova supruga Minka, sin Senad i kćerka Selma, nikada nisu dobili zvaničan izvještaj o pogibiji.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!