VIDEO - Najbrutalniji primjer krijumčarenja migranata u Hrvatskoj: Zarobljeni u sanduku zatvorenom šarafima

SPAŠENI ŽIVOTI

VIDEO - Najbrutalniji primjer krijumčarenja migranata u Hrvatskoj: Zarobljeni u sanduku zatvorenom šarafima

Objavljeno na dan 06.11.2019 - 06:56 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Hrvatski policajci jutros su svjedočili možda i najbrutalnijem primjeru krijumčarenja migranata u toj zemlji. 

Na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske spasili su živote devetero stranih državljana zarobljenih u drvenom sanduku u tovarnom dijelu vozila kojim je upravljao krijumčar.

Na autocesti Zagreb-Lipovac u blizini odmorišta Rastovica policijski službenici su, prilikom kontrole teretnog vozila marke Volkswagen Crafter poljskih registracijskih oznaka, u njegovom teretnom prostoru uočili sanduk načinjen od građevinskih ploča iverja, a kakav se koristi za prijevoz dijelova strojeva. 

Sanduk je bio zatvoren šarafima, a iz njega su dopirali uznemireni glasovi više osoba.

Njegovim otvaranjem, policijski službenici pronašli su i vjerovatno spasili živote devetero stranih državljana (tri muškarca, dvije žene i četvero maloljetnika). 

U trenutku otvaranja sanduka policijski službenici osjetili su znatno povišenu temperaturu te ustajali zrak. Osobama je odmah ponuđena ljekarska pomoć, dok je Centar za socijalnu skrb maloljetnicima imenovao posebnog skrbnika.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su svi strani državljani nezakonito prešli državnu granicu. 
Sedam članova porodice iz Irana izrazili su namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, dok su dva državljanina Iraka ovu mogućnost odbila te su smješteni u Tranzitno-prihvatni centar za strance u Tovarniku do okončanja postupka readmisije.

Vozač teretnog vozila, 21-godišnji državljanin Ukrajine, je uhapšen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj te se nad njim provodi kriminalističko istraživanje, saopćilo je MUP Hrvatske.

S ovim kaznenim djelom se u vezu dovode i 24-godišnji i 25-godišnji državljani Poljske koji su uhapšeni na MCGP Macelj i privedeni u PU vukovarsko-srijemsku radi provođenja kriminalističkog istraživanja.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!