VIDEO: Napad srpskog agresora i JNA na Golubić 16.06.1992.godine

Napad je snimljen sa kamenoloma u Pritoci.

VIDEO: Napad srpskog agresora i JNA na Golubić 16.06.1992.godine

Objavljeno na dan 19.06.2016 - 10:38 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba


Srpski agresor i JNA ( Jugoslovenska narodna armija) započeli su veliku ofanzivu na Bihać 16.06.1992.godine iz nekoliko pravaca. Jedan napad je izveden na području Golubića, drugi preko Dobrenice i treći iz pravca Pritoke preko Orljana. Napade su spriječili pripadnici TO, PL i pripadnici OdSD. Iako su uspjeli uz podršku teške artiljerije i tenkova probiti odbranu sela Dobrenica u kojem su zapalili nekoliko kuća mještana hrvatske nacionalnosti naše su snage uspjele vratiti selo gdje je uspostavljena linija odbrane. 

Na pravcu Pritoka-Orljani naše snage su u kontra napadu uspjele odbaciti neprijatelja nanijevši im pri tome znatne gubitke u živoj sili i MTS-u. Tom prilikom naše jedinice zarobljavaju i prvi tenk T-55 na Pritočkom grabežu, koji je ušao u legendu imenom " ŽABAC " i jedan PAT (PRAGA) sa municijom. 
  
Mještani Golubića 16.06.1992. godine nikada neće zaboraviti jer su bili jedinstveni i u najtežim trenutcima pokazali nadmoćnijem neprijatelju da neće pokoriti Bihać. Golubićani su pokazali ratne 1992.godine kako se brani kućni prag i domovina. Bošnjaci i Hrvati i svi ostali koji vole svoj grad i svoju državu pokazali su zajedništvo kako tog dana tako i do kraja rata gdje su zajedničkim snagama branili Bihaćki okrug.

U borbama za Golubić istakla se posebno Mumina Isića borbena grupa.

Na videu možete vidjeti kako srpski agresor napada Golubić sa kamenoloma u Pritoci i intervju sa agresorskim snagama koje su bile raspoređene na Gorjevcu gdje su bile postavljene zloglasne haubice koje su ubijale svakodnevno naše sugrađane.

Kako je bilo tog 16.06.1992. godine možete pogledati u video prilogu.

IZVOR: PETI KORPUS 1992.-1995. - brigadir Bejdo Felić.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!