VIDEO - Neobičan fenomen u Kaliforniji privukao mnoge: Svi promatrali svijetleće valove

Wow

VIDEO - Neobičan fenomen u Kaliforniji privukao mnoge: Svi promatrali svijetleće valove

Objavljeno na dan 15.05.2020 - 10:15 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Na plažama širom južne Kalifornije posljednjih se dana mogao vidjeti neobičan fenomen, bioluminiscentni valovi, pa su mnogi požurili na plaže kako bi uživali u predivnom prizoru.

Među njima je bio i redatelj iz Los Angelesa Ofer Yakov, koji je snimio neobične valove.

Ova pojava u Kaliforniji se može vidjeti još od početka aprila, a iz National Oceanic and Atmospheric Administrationa za Fox objašnjavaju da je bioluminiscencija vrlo česta u oceanu.
Iako u Kaliforniji još uvijek potiču ljude da ostanu kod kuće zbog koronavirusa, ovoj prekrasnoj pojavi mnogi ipak nisu mogli odoljeti pa su se na plažama počele stvarati i gužve.

Inače, bioluminiscencija je hladno svijetljenje u živih organizama koji procesom izmjene tvari proizvode energiju, što se gotovo potpuno pretvara u svjetlost, a samo se neznatan dio pretvara u toplinu. Neki jednostanični organizmi svijetle čitavi, a u mnogih životinja (kukci, glavonošci, ribe) posebne žlijezde izlučuju svjetlosnu tvar.

Bioluminiscencija je posebno raširena u moru, a uzrok svjetlucanja mora su mnoge praživotinje, mješinci, rakovi, mekušci, ribe. Bioluminiscencija u životinja služi za zbunjivanje ili plašenje neprijatelja, privlačenje plijena, orijentaciju u dubini oceana, privlačenje spolnih partnera, prepoznavanje vrsta.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!