VIDEO - Nesuđeni golman Crvene Zvezde koji je prodao 400.000 ploča

!

VIDEO - Nesuđeni golman Crvene Zvezde koji je prodao 400.000 ploča

Objavljeno na dan 01.10.2019 - 13:26 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Branio je za OFK Beograd, onda za reprezentaciju Jugoslavije. Htio je i u Zvezdu, ali nije smio. Zato je bio u najboljoj generaciji kluba TSV 1860 Minhen. A i njegove pjesme bile su hit. Petar Radenković "Radi" napunio je 85 godina, piše DW.

U nekim davnim vremenima, fudbalski klub TSV 1860 Minhen u Petru Radenkoviću nije imao samo vrhunskog golmana. Klub koji je u međuvremenu spao na učešće u Trećoj njemačkoj ligi je u svojim redovima imao pravog šoumena. Radenković je 1965. godine čak snimio i veliki hit – "Bin i Radi, bin i König" (Ja sam Radi, ja sam kralj). Pjesma je na hit-listama dospjela na vrlo visoke pozicije, a singl je prodat u 400.000 primjeraka.

Bio je to jedan od prvih fudbalera koji je sebe vidio i kao pravog zabavljača. Išao je na turneju i sa legendarnim Royom Blackom.

Black, rođen kao Gerhard Hollerich, bio je velika zvijezda i posebno veliki miljenik žena. Radenkovića su svi zvali samo "Radi". On se urezao u srca mnogih prijatelja fudbala, piše DW.
"Sve je super, sve je u najboljem redu", rekao je agenciji dpa koja ga je pozvala telefonom da mu čestita 85. rođendan. No, zbog raznih obaveza nije imao mnogo vremena za telefoniranje.

Nije smio da pređe u Zvezdu?

"Radi" je poslije Drugog svjetskog rata bio golman OFK Beograda i jugoslovenske reprezentacije. Godine 1956., na Olimpijskim igrama u Melburnu je sa reprezentacijom osvojio srebrnu medalju. Poslije toga je htio da pređe u Crvenu Zvezdu, ali to nije smio – priča se da je zato na brzinu riješio da sjedne u voz i ode za Njemačku.

Poslije jedne sezone u Wormati Wormsu, trener Max Merkel ga je odveo u "Lavove" iz Minhena. I njih je zapravo htio da odmah napusti. Razlog za to je ovako opisao: "za vrijeme posete Oktoberfestu, sjedeli smo u šatri, lijevo od mene Rudi Brunnmeier, koji je popio tri krigle. Desno je bio Fonsi koji je popio sedam krigli. Mislio sam: Bože, kakva li je ovo ekipa!"

No, bila je to najuspešnija ekipa u historiji kluba TSV 1860: pobjednica Kupa Njemačke 1964, finalista Evropskog Kupa pobjednika kupova 1965. protiv West Ham Uniteda, prvak Njemačke 1966. Radenković je bio dio tima u to vrijeme. Franz Beckenbauer je jednom rekao da je "Radi" za njega jedan od najboljih golmana svih vremena.

"Ja sam Radi, jajaja…"
I onda je 1965. godine čak Radijeva pjesma dospjela na hit-liste.

"Naravno da je slušam i danas", rekao je, "ponekad i na internetu". U pjesmi ovaj golman poznat po čestom izlaženju iz kaznenog prostora kaže: "Ja sam Radi jajaja, ja sam kralj jajaja, a fudbalski teren je moje carstvo".

Van fudbala i uticaja fudbala nije imao toliko poslovne sreće – na primjer, u ugostiteljskoj karijeri. Ali, prebolio je to, kao što je pjevao još 60-ih godina: "Lopte se ne bojim mada se ponekad preznojim, samo nek je ispale, hvatam je od šale".

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!