VIDEO - Njemačka: Pripadnik ISIL-a osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti

Prvi slučaj ovog tipa

VIDEO - Njemačka: Pripadnik ISIL-a osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti

Objavljeno na dan 01.12.2021 - 08:38 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Dvadesetdevetogodišnji pripadnik terorističke grupe ISIL, Taha Al-Jumailly, osuđen je za genocid i zločine protiv čovječnosti. To je prva presuda u historiji ovog tipa, a kazna je doživotni zatvor.

Al-Jumailly je osuđen zbog zločina počinjenih nad iračkom manjinom Yazidi, a presuda suda u Frankfurtu je prva u kojoj je iskorišten pojam "genocid" u suđenju jednom pripadniku terorističke grupe ISIL.

On se priključio teroristima 2013. godine, a frankfurtski sud ga je proglasio krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine, za pomaganje u izvršenju raznih zločina te nanošenje tjelesnih povreda koje su rezultirale smrću.

Nakon čitanja presude, suđenje je prekinuto jer se osuđenik onesvijesto.

Tokom suđenja su tužitelji tvrdili da je Al-Jumaillyjeva bivša supruga Jennifer Wenisch držala pripadnike naroda Yazidi kao robove u Mosulu tokom okupacije ISIL-a. Al-Jumailly je optužen da je nakon preseljenja u Faludžu dopustio da petogodišnja djevojčica umre od žeđi jer ju je vezao lancima na otvorenom.

Wenisch je prethodno osuđena na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kao i odgovornosti za smrt djevojčice jer nije spriječila tadašnjeg muža u njegovim postupcima.

U Njemačkoj živi značajan broj pripadnika manjine Yazidi, koja potiče iz Iraka, ali je prisutna u Iranu, Siriji i Turskoj. Na meti ISIL-a su njeni pripadnici bili jer su ih teroristi smatrali hereticima. Tokom okupacije Mosula, vjeruje se da su teroristi oteli 6.400 pripadnika pomenute manjine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!