VIDEO - Noura Al-Matrooshi ušla u historiju kao prva arapska astronautkinja

PONOSNA I ZAHVALNA

VIDEO - Noura Al-Matrooshi ušla u historiju kao prva arapska astronautkinja

Objavljeno na dan 12.04.2021 - 07:35 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: EPA-EFE


Noura Al-Matrooshi nova je astronautkinja u programu Svemirskog centra Mohammed Bin Rashid iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Na taj način ona je ušla u historiju, kao prva arapska astronautkinja.

Vijest je na Twitteru objavio potpredsjednik UAE i premijer, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Pored nje, među više od 4.000 kandidata, izabran je i Mohammed Al-Mulla, saopćio je vladar Dubaija. On je naveo da će njih dvoje za buduća istraživanja svemira trenirati sa NASA-om.

"Nacija mi je danas pružila nezaboravne trenutke. Cilj mi je da naporno radim na scenarijima historijskih trenutaka i dostignuća koja će se zauvijek urezati u sjećanje našeg naroda. Zahvaljujem našem mudrom rukovodstvu i timu programa astronauta UAE. Pripreme i rad počinju sada", tvitala je Al-Matrooshi.Ona je rođena 1993. godine i diplomirala je mašinstvo na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata, navodi se u videu svemirskog centra MBR.

Radi kao inženjerka u National Petroleum Construction Company. Njena strast za svemirom započela je u mladosti, jer je uživala odlazeći na događaje s tom tematikom.

Njen kolega Al-Mulla rođen 1988. godine, a radi kao pilot policije Dubaija, gdje je ujedno i šef njihovog odjela za obuku, prenosi CNN.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!