VIDEO: Novinar USKinfo.ba prekinuo izlaganje IOM-a i tražio konkretne odgovore, ovaj napustio pressicu, Šuhret odgovorio!

Demagogija

VIDEO: Novinar USKinfo.ba prekinuo izlaganje IOM-a i tražio konkretne odgovore, ovaj napustio pressicu, Šuhret odgovorio!

Objavljeno na dan 09.06.2019 - 17:15 | Izvor: USKinfo.ba |


Međunarodna organizacija za migracije i njeni predstavnici danas su naišli na zid. Prvo ih je na vanrednom sastanaku oštro kritikovala Vlada USK-a, tačnije premijer Mustafa Ružnić. Pored premijera Ružnića, najglasniji je bio komesar policije USK-a Mujo Koričić, a kasnije su nastavili i novinari. 

Naime, od predstavnika IOM-a su traženi odgovori i objašnjenja zašto su prekršili sva moguća data obećanja. Komesar policije je prvo tražio odgovor na pitanje koga su pitali da dovedu migrante u BIRU i zašto su potpisivali ugovore sa privatnim licima i preduzećima bez kontaktiranja i saradnje sa policijom. Zatim je premijer Ružnićošto zatražio da predsatvnici IOM-a izađu pred kamere i kažu građanima USK-a da dolazi novi val migranata u augustu, a procjene su da će ih doći oko deset hiljada. 

Za Miral su obećeali da je privremeno rješenje koje će trajati 15 dana, kao i za BIRU koja je trebala biti samo alternativa dok se ne uredi prihvatni centar u Borićima. 

Peter Van Der Auweraert, šef misije IOM-a za migracije u BiH nije se baš najbolje snašao, odnosno znajući da su izigrali povjerenje i građana i vlasti USK-a, novinarima je pokušao žargosnki rečeno "prodati priču" . Na kritike je naišla i informacija kako IOM neće dati novac za Vučjak ili bilo koji prihvatni centar van naseljenog područja. S druge strane, podržavaju već otvorene i formirane centre, odnosno BIRU koja se nalazi u naseljenom području. 

Ono što je posebno pogodilo prisutne, a i novinara USKinfo.ba jeste izlaganje predstavnika IOM-a u trajanju od 6 minuta. U tom izlaganju se zahvalio svima koji su pomagali rad ove organizacije, uključujući i federalnu i državnu vlast. Bihać i USK veoma dobro znaju koliko su Federacija i BiH pomogli od početka migrantske krize u USK. U tom trenutku novinar USKinfo.ba ga je prekinuo traživši konkretne odgovore o lokaciji na Vučjaku i sponzorstvu, na što je Peter odgovorio da nema tu informaciju, odnosno da ne ovisi od njega. Dodatni pritisak izvršile su kolege sa Federalne i TV1, nakon čega je Peter napustio salu, bez želje da odgovori i na druga novinarska pitanja, ali i iznese prijedloge IOM-a koji su najavljeni kao dugoročne mjere protiv eskalacije migrantske krize. 

Na ovom pitanje odgovor je dao Šuhret Fazlić, a kako je sve izgledalo pogledajte u video prilogu. Prekid izlaganja predstavnika IOM-a možete pogledati od 6:26.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!