VIDEO - Ogromne basking ajkule snimljene uz pomoć autonomne podvodne kamere

SPEKTAKULARNA STVORENJA

VIDEO - Ogromne basking ajkule snimljene uz pomoć autonomne podvodne kamere

Objavljeno na dan 07.08.2019 - 09:34 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Naučnici su snimili ogromne ili basking ajkule u vodama Škotske koristeći se prvom britanskom autonomnom kamerom za ajkule.

U vlasništvu Woods Hole Oceanographic Instituta (WHOI), podvodni robot bilježi trenutke i ponašanja druge najveće ribe na svijetu.

Tako su zabilježene velike grupe basking ajkula okupljenih u Unutarnjem Hebridu, arhipelagu u Atlantiku na sjeverozapadu Škotske.

Jedan uređaj pokazao je kako ajkule na obali Collaa i Tireea tragaju za hranom na površini vode, a plivaju blizu morskog dna. 

"Ove gigantske ribe su spektakularne i gledati ih kako se graciozno hrane na površini vode bilo je iskustvo koje se ne zaboravlja. Ova tehnologija dala nam je pogled na ponašanje ajkula, što je veoma uzbudljivo. 
Prvi snimci su nas već naveli da ponovo procjenjujemo njihovo ponašanje, pri čemu smo zaključili kako ovi morski psi izgleda provode mnogo više vremena plivajući iznad morskog dna nego što smo prije mislili", kazala je Suzanne Henderson, doktorica i službenica za morsku politiku koja je dio istraživanja basking ajkula.

Naučnici će nastaviti promatrati ova velika morska stvorenja, a poručuju kako će se boriti da im osiguraju sigurno stanište jer, kako kažu, sav život na Zemlji ovisi o našim okeanima.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!