VIDEO - OKTOBAR JE MJESEC U KOJEM SE BROJNIM AKTIVNOSTIMA OBILJEŽAVA DAN SILE NEBESKE, 5. KORPUSA A R BIH

USK

VIDEO - OKTOBAR JE MJESEC U KOJEM SE BROJNIM AKTIVNOSTIMA OBILJEŽAVA DAN SILE NEBESKE, 5. KORPUSA A R BIH

Objavljeno na dan 07.10.2020 - 07:53 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba


- Podvige ovog Korpusa danas je zasjenila politička, ekonomsko – socijalna i migrantska kriza odnosno borba za puko preživljavanje

Nevidljivi su postali oni, koji su nekada bili nada slobode i opstanka. Ni u udžbenicima nema iz rata naučenih lekcija. Mnogo je onih koji imaju šta reći i napisati,  a rijetko pišu, iako kažu , što nije zapisano, kao da se nije ni dogodilo.

Svake godine, na brojnim mjestima u USK-a, obilježavaju se datumi iz proteklog rata, ali je sve manje onih koji dolaze na takve manifestacije, jer su, u borbi za preživljavanje , potisnuli sjećanja na borbu za opstanak. Živa enciklopedija svjedoka događaja danas šuti, a mnogo toga je za reći.

Nažalost, ovu borbu danas mnogi zanemaruju. Naročito one, koji su rat proveli na linijama odbrane. Izvrću činjenice i pokušavaju izjednačiti žrtvu i agresora.

Nedavna rasprava o Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica USK , pokazala je međutim, koliko se cijeni krajiška hrabrost. Da bi, istina sa ogromnim zakašnjenjem,  uveli u prava demobilisane borce do 57 godina starosti, federalne vlasti, teret naknade, prebacile su na  kantonalne budžete. S obzirom na to, da je ova populacija najbrojnija, našem kantonu tek  predstoji problem pronalaska neophodnih sredstava.

 

Foto:Rtvusk
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!