VIDEO - Ovo su četnici koji su napali Bihać: Napad snaga JNA - Golubić 16.06.1992. godine

Napad u tri pravca

VIDEO - Ovo su četnici koji su napali Bihać: Napad snaga JNA - Golubić 16.06.1992. godine

Objavljeno na dan 05.02.2019 - 14:49 | Izvor: USKinfo.ba |


Srpski agresor i JNA ( Jugoslovenska narodna armija) započeli su veliku ofanzivu na Bihać 16.06.1992.godine iz nekoliko pravaca. Jedan napad je izveden na području Golubića, drugi preko Dobrenice i treći iz pravca Pritoke preko Orljana. Napade su spriječili pripadnici TO, PL i pripadnici OdSD. Iako su uspjeli uz podršku teške artiljerije i tenkova probiti odbranu sela Dobrenica u kojem su zapalili nekoliko kuća mještana hrvatske nacionalnosti naše su snage uspjele vratiti selo gdje je uspostavljena linija odbrane. 

Na pravcu Pritoka-Orljani naše snage su u kontra napadu uspjele odbaciti neprijatelja nanijevši im pri tome znatne gubitke u živoj sili i MTS-u. Tom prilikom naše jedinice zarobljavaju i prvi tenk T-55 na Pritočkom grabežu, koji je ušao u legendu imenom " ŽABAC " i jedan PAT (PRAGA) sa municijom. 
  
Mještani Golubića 16.06.1992. godine nikada neće zaboraviti jer su bili jedinstveni i u najtežim trenutcima pokazali nadmoćnijem neprijatelju da neće pokoriti Bihać. Golubićani su pokazali ratne 1992.godine kako se brani kućni prag i domovina. Bošnjaci i Hrvati i svi ostali koji vole svoj grad i svoju državu pokazali su zajedništvo kako tog dana tako i do kraja rata gdje su zajedničkim snagama branili Bihaćki okrug.

U borbama za Golubić istakla se posebno Mumina Isića borbena grupa.

Na videu možete vidjeti kako se srpski agresor napada Golubić sa kamenoloma u Pritoci i intervju sa agresorskim snagama koje su bile raspoređene na Gorjevcu gdje su bile postavljene zloglasne haubice koje su ubijale svakodnevno naše sugrađane.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!