VIDEO - PITALI SMO GRAĐANE KAKO USPIJEVAJU PREŽIVJETI MJESEC I NA ŠTA TROŠE NAJVIŠE NOVCA

USK

VIDEO - PITALI SMO GRAĐANE KAKO USPIJEVAJU PREŽIVJETI MJESEC I NA ŠTA TROŠE NAJVIŠE NOVCA

Objavljeno na dan 11.08.2020 - 07:54 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba


 Godinama poslije rata bosanskohercegovački građani teško žive a još teže u vrijeme pandemije koronavirusa jer im je, kako kažu, u Udruženju potrošača, uskraćena mogućnost odlaska u inostranstvo u kojem su neki povremeno radili kako bi poboljšali svoj kućni budžet

 Troškovi života su sve veći što potvrđuje potrošačka korpa za juni koja je prema podacima Saveza samostalnih sindikata BIH iznosila nešto više od 1800 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 51,31 posto. 

Sindikalna potrošačka korpa za mjesec juni za oko 19 posto je jeftiinija od one za maj. Prosječna plata u Federaciji BIH za maj, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, iznosila je 935,00 KM i za dvanaest maraka je niža od prosječne plate isplaćene u aprilu. Prosječna plata je sindikalnu potrošačku korpu pokrila s tek nešto više od pedeset i jedan posto. 

U Udruženju potrošača Tuzlanskog kantona kažu kako su tokom epidemije korona virusa brojni građani u privatnom sektoru ostali bez posla a onima koji su ostali raditi plate smanjene i do pedeset posto. Plate u državnoj službi su ostale nepromijenjene a negdje čak i povećane. Neke od građana Bihaća pitali smo kako uspiju preživjeti mjesec i na šta troše najviše novca. 

 

Foto:Rtvusk.ba

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!