VIDEO: Pogledajte kako izgleda iz zraka - Veliko gradilište na Lipi, kamp bi trebao biti spreman za nekoliko dana

Migrantska kriza

VIDEO: Pogledajte kako izgleda iz zraka - Veliko gradilište na Lipi, kamp bi trebao biti spreman za nekoliko dana

Objavljeno na dan 02.04.2020 - 10:49 | Izvor: USKinfo.ba |


Nakon pauze protekle sedmice zbog vremenskih neprilika, radovi na lokalitetu Lipa ovih su dana nastavljeni punim intenzitetom.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i premijer USK-a Mustafa Ružnićm prije dva dana su sa predstavnicima međunarodnih organizacija posjetili mjesto budućeg kampa i kazali kako bi Lipa mogla biti spremna za 8 dana,

Upravo je sa donatorom tj. Delegacijom EU u BiH i Ministarstvom sigurnosti dogovoreno da će privremenim prihvatnim centrom na lokalitetu Lipa upravljati IOM i DRC.

Grad Bihać je preuzeo obavezu pripremanja parcele u vlasništvu Grada u smislu sanacije i održavanja pristupnog puta, nivelisanja i drenaže čitave parcele, izgradnje zaštitne ograde, obezbjeđivanja pitke vode i prečistača za fekalije, dezinfekciju i deratizaciju lokaliteta, te objezbjeđivanje usluge odvoza smeća.

Kanton je preuzeo obaveze u vezi aktivnosti izmještanja migranata sa ilegalnih lokacija i zdravstvenu zaštitu nakon što lokacija bude spremna za prihvat migranata, saznajemo iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Bihaća ovih dana ulaže dodatne napore kod predstavnika međunarodnih organizacija kako bi se što prije riješilo pitanje migranata koji su na otvorenom i na javnim površinama i naravno, kako Lipa ne bi postala novi Vučjak, što nikome nije u interesu.

Kako za sada, još uvijek neslužbeno, saznajemo, uslovi u ovom kampu bi trebali biti znatno bolji i daleko humaniji.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!