VIDEO - Pogledajte privođenje nakon akcije federalne policije

ORGANIZOVANI KRIMINAL

VIDEO - Pogledajte privođenje nakon akcije federalne policije

Objavljeno na dan 29.07.2020 - 10:32 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U akciji Federalne uprave policije uz podršku Specijalne jedinice FUP-a, koja je jutros izvršena u Mostaru, uhapšeno je 10 osoba.

Naime, u sjedište FUP-a u Mostaru privedeno je deset osoba, gdje će se tokom dana vršiti ispitivanje. Također, službenici policije oduzeli su tokom akcije i određeni dokazni materijal.

"Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, te angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, započeli aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva ''STEP, vezano za dokumentovanje lica i krivičnog djela „Organizirani kriminal“ iz člana 342., u vezi sa krivičnim djelima 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' iz člana 238. i 'Teška krađa' iz člana 287. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz FUP-a.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Kantonalnog suda u Mostaru vrše se pretresi na 11 lokacija na području Mostara, te je lišeno slobode 10 osoba iz Mostara inicijala A.D. (1981.), A.D. (1982.), S.D. (1994.), D.G. (1972.), G.O (1985.) , M.Š. (1990.), G.M. (1980.), D.P. (1978.), J.K. (1975.) i D.P. (1982.) zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenih krivičnih djela.

Navedene osoba su od ranije poznata policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju krivičnih djela, zbog čega su i više puta osuđivani.

Oni se sumnjiče da su na području Hercegovačko-neretvanskog kantona organizovali kriminalnu grupu s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na čijem je čelu A.D.. Navedena organizovana kriminalna grupa je u posljednjih dvije godine kontinuirano vršila nabavku opojne droge na njima poznat način i od njima poznatih lica sa drugih područja, te istu ilegalno dovozili u Mostar radi dalje preprodaje. Nakon nabavke veće količine droge istu su prepakivali, a potom preprodavali konzumentima sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona i šire.

"Na opisani način je navedena organizovana grupa u posljednjih šest mjeseci zadokumentovana u sklopu ove istrage da je izvršila nabavku i preprodaju veće količine opojne droge heroin, a koja je imala značajnu uličnu vrijednost. Pored navedenog određeni članovi organizovane kriminalne grupe su zadokumentovani i da su izvršili u Mostaru tešku krađu većeg broja klima uređaja koje su potom preprodali trećim licima iz Mostara, kao i druge dragocjenosti koje su otuđivali iz privatnih stanova", rečeno je iz FUP-a.

Prilikom pretresa do sada je pronađena veća količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin i odeređena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain, vage za precizno vaganje, određena količina oružja i municije, sredstva za pakovanje i vaganje, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade i zakonskom roku biti predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

"Značajnu podršku prilikom realizacije ove opeativne akcije dali su pripadnici Interventne jedinice Minstarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona", zaključuje se u saopćenju.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!