VIDEO: Pogledajte reakciju Nanića i Dudakovića kad su im javili da je Ratko Mladić u okruženju

Godišnjica pogibije Izeta Nanića

VIDEO: Pogledajte reakciju Nanića i Dudakovića kad su im javili da je Ratko Mladić u okruženju

Objavljeno na dan 05.08.2019 - 11:52 | Izvor: USKinfo.ba |


 

Cijela Krajina, a posebno njegov rodni Bužim, danas obilježava godišnjicu pogibije brigadnog generala, komandanta 505. Viteške brigade, legendarnog Izeta Nanića. 

O ovoj krajiškoj legendi bi se moglo pisati i pričati danima i mjesecima. Ipak, iz arhive smo pokušali "izvući" nešto što neće ovaj dan učiniti još tužnijim. Naime u operaciji Breza 94, kada je Ratko Mladić sa ogromnim snagama napao bužimsko ratište sa ciljem da se konačno riješi najelitnije jedinice 5. korpusa i sam general se skoro našao u okruženju. Bužim je tada odbranjen, a zarobljeno je lično vozilo generala Mladića, kao i dokumentacija i torbe koje su se u njemu nalazile. Upravo ta torba, kao i kapa koju je Mladić nosio, nalaze se danas izloženi u muzeju u Bužimu. 

Međutim, ono što je interesantno u ovoj operaciji, jeste reakcija legendarnih komandanata Izeta Nanića i Atifa Dudakovića, kada su borci Naniću javili da su od zarobljenog agresorskog vojnika dobili informaciju da se i sam general Mladić nalazi u okruženju. 

Video je isječak iz dokumentarnog filma "Istina o bužimskim vitezovima". 

Youtube kanal: Nisvet poric

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!