VIDEO - Pogledajte spektakularan poljski duel padobrana i aviona

IZAZOVI U ZRAKU

VIDEO - Pogledajte spektakularan poljski duel padobrana i aviona

Objavljeno na dan 18.03.2021 - 12:51 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Poljska padobranka Maja Kuczynska i sportski pilot Lukasz Czepiela priredili su spektakularno takmičenje visoko iznad zemlje, zadajući jedno drugom nevjerovatne trikove za izvođenje.

Kuczynska, koja je iz letjelice Pilatus PC-6 iskočila samo sa padobranskim odijelom i padobranom, i Czepiela, koji je letio pored nje u svom avionu Extra 300, naizmjenično su izvodili spektakularne aerobatske zračne manevre pokušavajući da nadmaše jedno drugo.

Pravila svog takmičenja su bazirali na igri SKATE, omiljenoj među skejtborderima, u kojoj učesnici jedan drugom zadaju trikove koje trebaju ponoviti.

Svaka greška donosi jedno slovo riječi SKATE, a gubitnik je onaj ko prvi sakupi sva slova. Maja i Lukasz su kreirali vlastitu verziju igre i nazvali je A.I.R. (zrak).

Ideju za nadmetanje, prvo te vrste u svijetu, dobili su prošle godine.


"Dok sam razmišljala o tome šta bih mogla raditi u zraku što podsjeća na let aviona, pali su mi na pamet salto naprijed, salto unazad i slične figure. Luka se odmah sjetio drugih figura. Kada smo se sreli, razgovarali smo samo o tome kako to izvesti i hoće li stvarno funkcionisati“, prisjeća se Kuczynska.

Projekat su realizovali u Bovecu (Slovenija), gdje su uslovi za skok padobranom bili savršeni, a planinski pejzaž se pokazao savršenom pozadinom za video i fotografije.

Iz sportske perspektive, ovaj poduhvat je za sportiste bio veliki izazov.

"Najteži dio je bio let oko Maje. Moj avion je letio skoro vertikalno naniže. Bio sam u spiralnom padu, ponirući brzinom koja je konstantno rasla. S obzirom na rastuću G-silu, fizički je to bilo zaista teško", kazao je Czepiela.

Pored dvoje glavnih protagonista u videu, podjednako vješt tim se morao okupiti iza kamere kako bi ovaj projekat postao stvarnost.

"Helikopterom je upravljao Siegfried Schwarz, koji je pilotirao i helikopterom korištenim za snimanje Red Bull Air Race takmičenja. Marco Waltenspiel, koji je skočio zajedno sa Majom, također je napravio nevjerovatne snimke. On je poznati padobranac i BASE skakač. Fotografije je radio slovenački fotograf Samo Vidic. Uz takvu ekipu, ovaj projekat je bio ostvarenje sna“, rekao je Czepiela.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!