Marketing USKinfo.ba
VIDEO - Policija objavila snimku izvlačenja migranata iz minskog polja

HRVATSKA

VIDEO - Policija objavila snimku izvlačenja migranata iz minskog polja

Objavljeno na dan 06.03.2021 - 10:53 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com / Foto: MUP RH


Policija i pirotehničari spasili su prekjučer i jučer više ilegalnih migranata čiji su životi bili ugroženi u minskom polju u općini Saborsko, nakon što je prethodno u eksploziji nepoznate eksplozivne naprave umro jedan migrant i ranjeno njih nekoliko, priopćeno je u petak navečer iz MUP-a Hrvatske.

Nezakonite migrante iz minski sumnjivog područja su pripadnici ATJ Lučko, koji su jučer prvo helikopterom pretraživali to područje do večernjih sati, a zatim su ih upozorili da su u minski sumnjivom području i da trebaju ostati tu dok ne dođe pomoć. Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te jutros počeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje te je spašeno deset osoba i pružena im je liječnička pomoć.

MUP u priopćenju piše da je skupina stranih državljana nezakonito ušla u Republiku Hrvatsku te je u šumskom predjelu kod mjesta Blata u općini Saborsko ušla u minski sumnjivo područje. Tu je muškarac mlađe životne dobi nagazio na nepoznatu eksplozivnu napravu i smrtno stradao, dok su ostale osobe iz skupine ozlijeđene od eksplozije. Nakon zaprimljene dojave, policijski službenici su pronašli jednog smrtno stradalog i jednog ozlijeđenog muškarca, dok se ostatak grupe udaljio u nepoznatom smjeru.


Tijekom jučerašnjeg dana pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka s ciljem lociranja ostalih osoba iz grupe. S obzirom na to da su ih locirali na minski sumnjivom području u dubini šume između naselja Modruš i Lička Jesenica u ranim večernjim satima, uvjeti nisu dozvoljavali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje. Stoga su ih policijski službenici, putem razglasa iz helikoptera na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području i da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima.

Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje. Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć, naveo je MUP.

Izvijestio je da je u ovom trenutku šest osoba izrazilo namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom na to da su bile ozlijeđene, medicinski zbrinute. Jedna od njih nalazi se u životnoj opasnosti.


Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija, podsjeća se, intenzivno još od 2018. godine javno ukazuju na opasnosti nezakonitih migracija i to posebno upozoravaju na opasnost minski sumnjivih područja, teških zimskih uvjeta na planinama te rijekama.

“I ovom prilikom ponovno pozivamo međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku. Konkretno stradavanje migranata je dokaz da ulazak u Republiku Hrvatsku izvan graničnog prijelaza, osim što je nezakonit, može biti i iznimno opasan”, zaključak je priopćenja MUP-a.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!