VIDEO - Posjetili smo Tržac: Mjesto iz kojeg migranti kreću za EU, ali i gdje se vraćaju povrijeđeni

UMORNI I GLADNI

VIDEO - Posjetili smo Tržac: Mjesto iz kojeg migranti kreću za EU, ali i gdje se vraćaju povrijeđeni

Objavljeno na dan 27.10.2019 - 12:55 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Mobilni tim Crvenog križa Unsko-sanskog kantona svakodnevno odlazi u pravcima gdje je prijavljena najveća koncentracija migranata koji su iz Hrvatske prebačeni u Bosnu i Hercegovinu.

Reporter portala Klix.ba proveo je jedan dan na terenu sa ekipom Crvenog križa. Dojava je stigla sa područja Velike Kladuše i kod mjesta Tržac, a mobilni tim se odmah spremio i krenuo na put.

Na terenu saznajemo da migranti najčešće imaju povrede zadobijene od hrvatske policije i višednevnog pješaćenja. Najviše povreda, kako tvrde migranti, imaju po nogama jer ih pripadnici MUP-a Hrvatske udaraju kako bi ih onesposobili da ponovo pokušaju ilegalno preći granicu iz BiH.

"Mobilni tim Crvenog križa USK danas ide u pravcu Velike Kladuše, a na dojavu da je veći broj migranta deportovan iz Hrvatske. Naš zadatak je da te migrante osiguramo sa cjelodnevnim obrokom, vodom i higijenskim paketima", rekao nam je Amir Medić.
Saznajemo da ekipa Crvenog križa migrantima dostavlja i odjeću, obuću i druge potrepštine ukoliko ih imaju u vlastitim zalihama.

Na putu ka Velikoj Kladuši uz cestu uočavamo manju grupu migranta među kojima jedan treba i medicinsku pomoć. Svi dobijaju spomenute pakete, a pripadnica Crvenog križa pruža prvu pomoć povrijeđenoj osobi.

Među drugom grupom migranata u mjestu Tržac nalazi se i 23-godišnjak iz Afganistana koji nam je prepričao kako je deportovan iz Republike Hrvatske u BiH.

"Prije šest dana smo krenuli za Italiju, ali nas je uhvatila policija Hrvatske. Oduzeli su nam sve... Cipele, odjeću, torbe... Veoma su okrutni prema nama", kaže Afganistanac.
Kamerom smo zabilježili grupe migranata koji nemaju osiguran smještaj. Oni na širem području Velike Kladuše borave u neadekvatnom smještaju, obično su to napuštene i oronule kuće. Tokom hladnih jutara i noći griju se ložeći vatru na otvorenom, a hrane se zahvaljući pomoći koju im pruže pripadnici Crvenog križa ili lokalno stanovništvo.

Kažu nam da su posljednjih dana jeli samo kukuruze koje su pronašli.

Snimke koje možete pogledati u prilogu su zabilježeni u mjestu Tržac nedaleko od granice sa Hrvatskom. Migranti koji bježe sa Vučjaka i drugih kampova na području Unsko-sanskog kantona pokušavaju se probiti na hrvatsku teritoriju preko Tržca, ali ih tamo čekaju jake policijske snage Hrvatske koje ih silom odvraćaju.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!