VIDEO: POVODOM 27. MAJA, DANA USK-a, DELEGACIJE OBIŠLE MEZARJA I GROBLJA

Svi ovi ljudi, koji su položili svoje živote zaslužuju da ih se trajno ...

VIDEO: POVODOM 27. MAJA, DANA USK-a, DELEGACIJE OBIŠLE MEZARJA I GROBLJA

Objavljeno na dan 27.05.2015 - 13:52 | Izvor: USKinfo.ba | Fena.ba


Povodom obilježavanja dva značajna datuma, 27. maja Dana Unsko-sanskog kantona (USK) i 20. godišnjice od pogibije visoke državne delegacije predvođene dr. Irfanom Ljubijankićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH), delegacije Vlade i Skupštine Kantona, Grada Bihaća i boračkih udruženja danas su na na gradskom mezarju Humci u Bihaću položili cvijeće i odali dužnu počast svim poginulim u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

- Svi ovi ljudi, koji su položili svoje živote zaslužuju da ih se trajno sjećamo i mi to ovom prilikom činimo. Značajno je napomenuti da se sjećamo na ovom mjestu svih ako Bog da šehida i poginulih boraca, a evo u ovoj prilici, na sutrašnji dan to će biti 20 godina od dana pogibije, sjećamo se dr. Irfana Ljubijankića tada ministra vanjskih poslova RBiH, zamjenika ministra pravosuđa Izeta Muhamedagića, savjetnika za određena pitanja u oblasti zdravstva prim.dr. Mensura Šabulića i ličnog pratioca Ljubijankića majora Fadila Pekić, pripadnika policijskog sastava - kazao je premijer USK-a, Izudin Saračević.

On je istakao da je bitno naglasiti da je vojna komponenta u odbrambenom smislu, u kontekstu odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995. godina, davala praktično ton i mogućnost politici da se organizira i da dođe do nekog političkog rješenja.

- Bez obzira koliko rat dugo trajao, bez obzira da li imao neki lokalni ili svjetski karakter, da li on bio ove ili one vrste, svaki se rat završava za stolom. Politika dobiva šansu da definira šta je to, što je u tom trenutku najvažnije - istakao je Saračević.

Po njegovim riječima, Washingtonski sporazum, kao predtekst u formiranju Ustava Federacije BiH (FBiH), označio je na 31. mart 1994. godine kraj sukobljavanja na prostoru tog entiteta i istovremeno početak aktivnosti u onim sredinama, gdje su planirani da se realiziraju kantoni.  

Kanton broj 1, odnosno USK, kako je dodao, formiran je na današnji dan 27. maj prije 20 godina.

Delegacije su potom obišle Katoličko groblje u Žegaru i Partizansko groblje u Borićima, gdje je također, odana počast poginulim, a za sutra je planiran obilazak mjesta pogibije visoke državne delegacije na području Slunja u Republici Hrvatskoj (RH).
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!