VIDEO - Požar je noćas zahvatio i dio džamije Al-Aqsa, trećeg najsvetijeg mjesta za muslimane

JERUSALEM

VIDEO - Požar je noćas zahvatio i dio džamije Al-Aqsa, trećeg najsvetijeg mjesta za muslimane

Objavljeno na dan 16.04.2019 - 06:00 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Sinoć dok je gorjela Notre Dame u Parizu, gorio je i dio Al-Aqsa džamije u Jerusalemu, trećeg najsvetijeg mjesta za muslimane. Izgorjela je jedna prostorija za klanjanje, a požar se nije proširio dalje.

Požar je izbio u čuvenom kompleksu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, baš u isto vrijeme kada je plamen razorio katedralu Notre Dame u Parizu. Snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju dim i vatru koje se vide iz krova molitvene sobe Marwani u kojoj Palestinci petkom obavljaju molitvu. 

Palestinska novinska agencija, navela je da je požar uspješno ugasila vatrogasna brigada Islamskog vakufa. 


Vijest o požaru na džamiji Al-Aqsa, trećem najsvetijem mjestu u islamu i središnjem dijelu arapsko-izraelskog sukoba, u velikoj je mjeri zasjenjena mnogo većim požarom koji je istovremeno zahvatio katedralu Notre Dame.

Palestinska novinska agencija izvijestila je da je Mahmoud Abbas izrazio duboko žaljenje zbog požara koji je izbio u katedrali Notre Dame u središtu francuske prijestolnice Pariz, koji je uzrokovao rušenje kule katedrale. 

"Predsjedništvo je potvrdilo svoju solidarnost i saosjećanje s našim prijateljima u Francuskoj zbog ovog incidenta", dodao je Abbas.

Marwani soba za molitvu nalazi se ispod jugoistočnog ugla Brda hrama, muslimanima poznata i kao Haram al-Sharif, na tom mjestu je sagrađena Kupola na stijeni, a nedaleko nje je džamija al-Aksa.

Azzam al-Khatib, generalni direktor Jeruzalemskog vakufa i Odjela za poslove džamije Al-Aqsa, rekao je jordanskoj televiziji Al-Mamlaka da je požar izbio u dvorištu te da je uzrok požara najvjerovatnije dječija igra u tom području.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!