VIDEO - Pred vratima stambenog pitanja: Namjenskim i skromnim sredstvima Ministarstvo građenja USK subvencionira mlade

USK

VIDEO - Pred vratima stambenog pitanja: Namjenskim i skromnim sredstvima Ministarstvo građenja USK subvencionira mlade

Objavljeno na dan 21.12.2020 - 06:02 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba


- Na javni poziv Ministarstva za građenje USK za subvencioniranje stambenog zbrinjavanja u populaciji mladih, koji je po prvi put objavljen ove godine, javilo se 25 kandidata, od kojih je 18 ispunilo propisane uvjete. Ova procedura je pri kraju te bi svi koji su ostvarili to pravo na svoje račune trebali do kraja godine dobiti 3000 maraka. Iako skromno, ovo je ipak početak koji će se nastaviti u narednom periodu, tvrde u resornom Ministarstvu...

USK će po prvi put podržati mlade koji rješavaju svoje stambeno pitanje. Jedna od njih je Cazinjanka Aida Pečenković, koja je u prošloj godini uz kreditna sredstva kupila stan. Tih 3000 maraka za koje je ispunila uvjete iz javnog poziva Ministarstva građenja USK, nije puno, ali će dobro doći.

Mladi ljudi za kupovinu stana se odlučuju ukoliko imaju poslove u javnom sektoru, da su kreditno sposobni, te da mogu računati na podršku roditelja. Sve je to potrebno s obzirom na cijene nekretnina koje su još uvijek velike za naše ekonomske prilike, ističu u jednoj od bihaćkih agencija za promet kuća i stanova.


Cijene nisu toliko niže u odnosu na glavni grad naše zemlje, ali je zato duplo veća pomoć koju po ovoj osnovi mogu dobiti mladi. Samo u ovoj godini Kanton Sarajevo je osigurao 1,900.000 maraka te je skoro 300 kandidata dobilo po 7000 maraka. U našem kantonu, koji po prvi put realizira ovakav vid podrške do kraja godine izdvojiti će se 54.000 maraka.

Iako su ova namjenska sredstva vrlo skromna, u Ministarstvu građenja USK kroz ovu podršku žele upravo podržati mlade u dobi od 18-35 godina, kako bi riješili svoje stambeno pitanje.

Foto:RTVUSKPODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!