[VIDEO] Prije 27 godina prijedorski policajci ubili više od 200 Bošnjaka i Hrvata na Korićanskim stijenama

GENOCID

[VIDEO] Prije 27 godina prijedorski policajci ubili više od 200 Bošnjaka i Hrvata na Korićanskim stijenama

Objavljeno na dan 21.08.2019 - 12:47 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Na današnji dan, 21. augusta, 1992. godine, pripadnici prijedorske policije srpske nacionalnosti smaknuli su 224 nemoćna Bošnjaka i Hrvata na lokaciji Korićanske stijene.
Masakr je izvršen po nalogu Kriznog štaba općine Prijedor, a izveli su ga pripadnici Interventnog voda prijedorske policije.

Policajci su na planini Vlašić iz konvoja izdvojili prijedorske logoraše, a potom ih dovezli na Korićanske stijene. Skoro svi ubijeni civili su se nalazili u dva autobusa koja su se konvoju pridružila u logoru Trnopolje.

Osim njih, iz kamiona prijedorskog Autotransporta, u kojim su voženi prognani, srpski policajci su izdvojili blizu 30 civila.

Nemoćnim logorašima je naređeno da stanu na rub duboke provalije, a zatim su ih likvidirali pucavši im u leđa. Nakon što su ubijeni Prijedorčani pali u provaliju, srpski policajci su na njih bacali bombe kako niko ne bi ostao živ.

Značajan broj tijela je ubrzo nakon organizovane likvidacije prebačen i zakopan na drugim mjestima, o čemu svjedoči i snimak Službe javne bezbjednosti Prijedor nastao 4. septembra 1992. godine.

Zahvaljujući tome što je nekoliko logoraša preživjelo smaknuće i što su svjedočili pred Haškim tribunalom i Sudom BiH, osigurana je kakva-takva kazna za direktne počinitelje.

Za ovaj zločin, koji je bio dio prijedorskog genocida, odnosno velikog sistematskog etničkog čišćenja, učesnici u likvidaciji nedužnih civila osuđeni su na 176 godina zatvora.

Pred Haškim tribunalom osuđen je pripadnik Interventnog voda prijedorske policije Darko Mrđa, i to na 17 godina zatvora. Sud BiH je osudio ukupno devet pripadnika Interventnog voda, Marinka Ljepoju i Radoslava Kneževića na po 23 godine zatvora, Dušana Jankovića, Milorada Škrbića i Zorana Babića na po 21 godinu, Željka Stojnića na 15 godina, Damira Ivankovića na 14 godina, Ljubišu Četića na 13 i Gordana Đurića na osam godina zatvora.

U junu ove godine u Prijedoru je pokopano 86 ubijenih Prijedorčana i Kozarčana, većinom mladića koji su ubijeni na Korićanskim stijenama 1992. godine.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!