VIDEO - Pritvor Hadžipašiću i drugima: Stekli višemilionsku korist izdavanjem nezakonitih diploma

SUD U BIHAĆU

VIDEO - Pritvor Hadžipašiću i drugima: Stekli višemilionsku korist izdavanjem nezakonitih diploma

Objavljeno na dan 16.11.2019 - 14:00 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Kantonalni sud u Bihaću odredio je jednomjesečni pritvor za deset osoba uhapšenih u akciji" Pero", koja je provedena u srijedu na području Krajine.

Kako je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Bihaću Irena Marjanović-Čavkić pritvor je određen za 10 osoba zbog organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza.

Među onima kojima je određen pritvor je bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Admir Hadžipašić kojem su policajci pretresi i skupocjeno vozilo marke Mercedes.

"Pritvor je određen zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će utjecati na svjedoke ili prikriiti, izmjeniti ili uništiti dokaze i time ometati krivični postupak, kao i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na to da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo", kazala je Marjanović-Čavkić.

Osumnjičenima u ovoj istrazi se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili osobe kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac.

Na ovaj način je u navedenom periodu izdano više hiljada nezakonitih diploma i stečena višemilionska protupravna imovinska korist. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je provodeći istragu u proteklih pet mjeseci uspjelo dokumentovati više od 300 izdanih lažnih diploma.

Također se sumnja da su osumnjičeni utajili porez u iznosu većem od 200 hiljada konvertabilnih maraka, na koji način su oštetili Budžet Federacije BiH. Nadalje, sumnja se da su tri osumnjičene osobe skoristile nelegalno stečeni novac za kupovinu nekretnina, na koji način su ga legalizirali
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!