VIDEO - Radić: Ovim avionom Crvene beretke napadale su Nasera Orića u Srebrenici

Srbija

VIDEO - Radić: Ovim avionom Crvene beretke napadale su Nasera Orića u Srebrenici

Objavljeno na dan 29.10.2019 - 09:03 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Avion J-20 Kraguj projektovan je krajem 50-ih godina prošlog stoljeća kao “masovni narodni avion”, to jest kao neka vrsta lake borbene “partizanske” avijacije koja će sa podesnih travnatih poletnih staza i u pozadini okupirane teritorije da leti na zadatke borbenog uznemiravanja neprijatelja u brdsko-planinskim terenima, pod zaštitom mraka i oblaka, piše Kurir.rs.

Nakon što su 1988. godine izbačeni iz upotrebe u bivšoj JNA, predati su na korištenje Teritorijalnoj odbrani Slovenije i Crne Gore, gdje su dočekali upotrebu u agresiji Srbije na Sloveniju, Hrvatsku i BiH, a pod kontrolom jednice Državne bezbjednosti Crvene beretke letjeli su na zadatke vatrene podrške u Podrinju kao i na Kosovu.

“Prvi potez bivše JNA u Sloveniji bio je da pošalje pilote na Brnik da prebace te avione u Srbiju, da ih ne bi koristila TO Slovenije u ratu. Korišten je i u Slavoniji, pa u Konavlima i u Krajini. Crvene beretke su ga koristile za suzbijanje napada snaga Nasera Orića iz Srebrenice, a iste snage koristile su ga u borbama kod Kline na Kosovu. Iako je pravljen za drugačiji rat, učestvovao je u svim ovim borbama”, rekao je vojni analitičar Aleksandar Radić.
Vojni analitičar navodi da je taj avion upravo u Podrinju i na Kosovu korišćen u svojoj primarnoj - partizanskoj ulozi, u situaciji premoći protivnika u vazdušnom prostoru i sa travnatih zamaskiranih livada.

Iako nepopravljivo spor i koncepcijski zastario, u svim borbama oboren je samo jedan Kraguj i to u Konavlima 1991. godine kada su ga, vjerovatno, greškom oborili crnogorski rezervisti.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!