VIDEO: Ratno vazduhoplovstvo BiH - Pjesma u helikopteru, a okolo sve gori

Značajan doprinos

VIDEO: Ratno vazduhoplovstvo BiH - Pjesma u helikopteru, a okolo sve gori

Objavljeno na dan 31.01.2019 - 14:26 | Izvor: USKinfo.ba |


Aerodrom Ćoralići upisan je u ratne priče i zauzima značajno mjesto u ukupnom doprinosu odbrane “bihaćkog džepa”. Da nije bilo hrabrih pilota, drugih pripadnika ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane Armije RBiH, pitanje je kako bi se situacija razvijala na mnogim ratištima, posebno u enklavama kao što je to bio Bihać.

18. maja 1992. formirana je Vazduhoplovna grupa Bihać kao dio Ratnog vazduhoplovstva ARBiH, a kao lokacija za izgradnju aerodroma izabran je Ratkovac u Ćoralićima. Aerodrom je izgrađen u rekordnom roku, za samo mjesec dana, vlastitim snagama, te je otvoren 14. jula 1992. a već u noći 15./16. jula 1992. na njega je sletio prvi avion. Zadovoljavao je i noćne letove kojih je nekada bilo i po desetak u toku noći. Uspostavljen je vazdušni most sa Republikom Hrvatskom koji je bio jedina fizička veza naroda bihaćke regije sa ostalim dijelovima BiH.

Doprinos ratnog vazduhoplovstva i protuvazdušne odbrane u oslobodilačkom ratu i odbrani RBiH nesumnjivo je velik. U toku rata izvršeno je preko 7.000 borbenih letova, preveženo preko 3.000 t raznog tereta i preko 30.000 ljudi.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!