VIDEO: RAZOČARAN SE VRATIO IZ NJEMAČKE: ''Živiš od ponedeljka do petka, dođeš kući i opet na posao''

Vratio se u Tomislavgrad

VIDEO: RAZOČARAN SE VRATIO IZ NJEMAČKE: ''Živiš od ponedeljka do petka, dođeš kući i opet na posao''

Objavljeno na dan 09.01.2019 - 09:10 | Izvor: USKinfo.ba | Deutsche Welle


U Tomislavgradu, na tamošnjoj autobusnoj stanici nalazi se spomenik svim gastarbajterima jer već desetljećima veliki dio stanovništva tog kraja odlazi u inozemstvo kako bi pronašli dobar posao i stvorili bolji život i uvjete za sebe i svoje obitelji.

Marko Bagarić jedan je od mladih ljudi koji su napustili Tomislavgrad u potrazi za boljim životom. On je za Deutsche Welle ispričao svoju priču o tome kako je otišao u Njemačku kako bi pronašao posao, no ubrzo je shvatio kako ta zemlja ipak nije za njega.

Naime, Marko je u rodnom Tomislavgradu završio srednju školu, no po završetku školovanja vrlo je brzo shvatio kako neće tako lako pronaći posao. Ta ga je spoznaja natjerala da se zaputi u Njemačku. Nažalost, tamošnji način života, otuđenost od obitelji i nezadovoljstvo natjerali su ga da se vrati u Tomislavgrad.

Bez obzira na povratak, danas odlazak u Njemačku smatra najboljom životnom školom.

“Bez obzira na to je li imaš 19 ili 20 godina, u Njemačkoj te svatko smatra ozbiljnim, primjerenim za rad. Nitko te ne trača ukoliko svoj posao radiš kako treba. To mi se svidjelo, nema nikakvih glupih komentara, nikoga ne zanima tko si i što si u privatnom životu. Važno je da dobro obavljaš svoj posao”, rekao je Marko.

Marko je u Njemačkoj, kako je rekao, radio gotovo sve. Od gradilišta, pospremanja, postavljanja klima – uređaja, a odrađivao je redovito i noćne smjene.

“Živiš radni tjedan od ponedjeljka do petka i fokusiran si samo na rad, na dolazak kući, spavanje, buđenje i ponovni odlazak na posao. Petak, subote, nedjelje izlaziš i živiš od plaće do plaće”, dodao je.

Za šest mjeseci u Munchenu promijenio je nekoliko poslova, no priznaje kako mu je strašno nedostajao Tomislavgrad, obitelj i društvo.

“Uvijek sam razmišljao o povratku, o šetnjama s psom, kavi s društvom. Nisam želio biti prazan iznutra”, priznao je.

‘Živiš od plaće do plaće’

Sada, uz malo sreće, vjeruje kako bi dobar život mogao ostvariti i u BIH.

“Ostajem u BiH i nastojim se i dalje formirati kao osoba. Radim ponekad i studiram i zadovoljan sam životom koji sada vodim”, zaključio je.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!