VIDEO - Rijeka čiji je vodostaj pao tako naglo da su brodovi ostali nasukani

Nevjerovatno

VIDEO - Rijeka čiji je vodostaj pao tako naglo da su brodovi ostali nasukani

Objavljeno na dan 11.09.2019 - 10:09 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Lena je deveta najveća rijeka na svijetu po volumenu vode. Proteže se na 4.472 kilometra od izvora u Bajkalskim planinama do Arktičkog oceana, a većim dijelom prolazi kroz istočni Sibir.

Ne čudi stoga što tokom cijele godine ostaje djelomično zaleđena. No ove godine mnogi su ostali šokirani kad su shvatili da je tokom ljetnih mjeseci vodostaj pao za 2,5 metara te da je na nekim mjestima totalno presušila.

Umjesto teretnih brodova koji po Leni prevoze rudu, ali i dopremaju hranu te druge potrepštine u taj izolirani dio svijeta, sada se na istom mjestu mogu vidjeti tek – pješčane dine.

U Jakutsku je vodostaj pao tako naglo da su stotine brodova ostale nasukane u pijesku. U drugim dijelovima ribari se pak žale na premalen ulov ribe.

Suša se pripisuje iznimno visokim temperaturama koje nisu tipične za ovaj dio svijeta u ljetnim mjesecima.

“Neočekivano visoka temperatura je zabilježena u istočnom Sibiru u julu i augustu. Uz to je manjak padavina smanjio vodostaj u rijeci”, otkrila je geografkinja Natalia Frolova, voditeljica odsjeka Hidrologije pri Moskovskom državnom univerzitetu, za Siberian Times.

Lokalno stanovništvo tvrdi da tako nizak vodostaj nije zabilježen u posljednjih trideset godina.

Kako izgleda rijeka Lena, pogledajte u YouTube videu Siberian Timesa.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!