VIDEO - Ruski vojni padobranci prvi put u historiji skočili sa 10.000 metara visine na Arktik

EKSTREMNI SKOK

VIDEO - Ruski vojni padobranci prvi put u historiji skočili sa 10.000 metara visine na Arktik

Objavljeno na dan 27.04.2020 - 11:28 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ruski vojni padobranci vježbali su svoje vještine padobranstva na velikim visinama u jednom od najekstremnijih okruženja na Zemlji, ledenoj arktičkoj pustoši. Vježba ove vrste navodno nikada ranije nije izvedena.

Ruska komandna jedinica ima takozvanu operaciju padobranstva HALO, a u sklopu koje vojnici iskaču iz transportnog aviona na velikim visinama, izvodeći slobodni let do razumne visine na kojoj otvaraju svoje padobrane. Ova aktivnost izazovna je sama po sebi, ali u novoj vježbi padobranci su se suočili s dodatnim rizicima zbog lokacije na kojoj su izveli skok, piše Russia Today.

Aleksandrovo ostrvo, poznato i pod nazivom Zemlja Aleksandrova, ostvro je koje leži pored obale Antarktika i povezano je sa njim ledenim zaljevom. Zamjenik ruskog ministra odbrane Yunus-bek Yevkurov istakao je da su ruski padobranci prvi put u svjetskoj historiji izveli grupni skok u arktičkim uslovima na ovoj lokaciji, i to sa nadmorske visine od 10.000 metara.

Prilikom skoka vojnici su bili opremljeni posebnim sistemom padobrana i opreme za kisik. Nakon slijetanja na arktičko tlo izveli su terensku vježbu.

Prema Ministarstvu odbrane Rusije, ekstremni skok HALO-a pružio je zrakoplovnim trupama priliku da isprobaju sistem padobrana nove generacije, uključujući maske za disanje, navigacionu opremu i druge nove posebne alate.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!