VIDEO - Satelitski snimci NASA-e pokazuju nevjerovatno širenje indijskih gradova

Najbrži rast

VIDEO - Satelitski snimci NASA-e pokazuju nevjerovatno širenje indijskih gradova

Objavljeno na dan 14.04.2017 - 10:02 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Novi satelitski snimci koje je NASA objavila u četvrtak pokazuju ogroman rast indijskih gradova u posljednjih nekoliko godina.

Ogromna prostranstva sjevera Indije su na noćnim snimcima iz 2012. godine relativno tamna. U 2016. godini slike su potpuno drukčije zahvaljujući ogromnim novim urbanim sredinama.

Prema uglednom Oxford Economics Global City, među najbrže rastućim gradovima u periodu od 2015. do 2019. godine, 14 gradova je iz Indije.

Za Surat, grad u sjeverozapadnoj pokrajini Gujarat, očekuje se da će rasti blizu 10 posto godišnje do 2030. godine, što ga čini gradom s najvećim rastom u globalnoj bazi podataka, navodi Oxford Economics.

Slike Indije su dio programa "Earth at Night", ili u prevodu "Zemlja noću", iz NASA-inog Goddard Space Flight Centra, koji ima za cilj pružiti "najjasniji pogled na obrasce ljudskih naselja širom naše planete".

Iz NASA-e su saopćili da su pružili široku prekrasnu sliku, pokazujući kako su ljudi oblikovali planetu i "zapalili mrak".


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!