VIDEO -  Saudijska Arabija presrela raketu ispaljenu na Mekku

Rat u Jemenu

VIDEO - Saudijska Arabija presrela raketu ispaljenu na Mekku

Objavljeno na dan 28.10.2016 - 11:32 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Kako jutros javljaju brojni svjetski mediji, Saudijska Arabija presrela je raketu koja je navodno ispaljena na Mekku iz Jemena, s područja koje kontroliraju Huti.

Prema tvrdnji izvora iz Saudijske Arabije, pobunjenici grupe Huti ispalili su raketu u 21 sat prema lokalnom vremenu, ali ju je zračna odbrana ove države presrela i uništila 65 kilometara udaljenu od Mekke. Dodaje se da raketa nije pričinila nikakvu štetu.

Glasnogovornik saudijske koalicije, major general Ahmed Asiri optužio je Iran i Hezbollah za podršku „pobunjenicima“ te je kazao kako ih obučavaju i doniraju im tehnologiju koja im omogućava da šalju raketne napade. Asiri je najavio i „osvetu“ protiv Hutija.

Huti su potvrdili da su lansirali raketu Burkan-1, ali tvrde da su je poslali na aerodrom u Džedi, a ne na Mekku. Ovo nije prvi put da je Saudijska Arabija optužila Hutije za ispaljivanje projektila prema Mekki. Ranije ovog mjeseca, jedna raketa ciljala je zračnu bazu u Taifu, koja se nalazi u predgrađu Mekke.

Haos u Jemenu eskalirao je kada je šiitski predsjednik Saleh smijenjen 2012, a na njegovo mjesto postavljen sunitski predsjednik Abd Rabbu Mansour Haddi, kojeg podržava Saudijska Arabija. Husi, snage odane Salehu, koje pomaže Iran, zauzeli su glavni grad Sanaau 2014. i nastavili napredovati prema jugu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom počela je zračne napade u martu 2015. kako bi zaustavila Hute i vratili kompletnu vlast Haddiju. Huti i njihovi saveznici sada drže sjeverni dio Jemena, dok Haddijeve snage kontroliraju ostatak zemlje s lokalnim plemenima. U rat u Jemenu uključena je i Islamska država, Al-Kaida...

U ratu u Jemenu ubijeno je najmanje 10 hiljada ljudi, od čega skoro četiri hiljade civila, tvrdi UN.

Mekka je rodno mjesto Muhameda a.s. i islama. Samo je muslimanima dozvoljen ulazak u grad, koji godišnje pohode milioni vjernika kako bi obavili hadž i posjetili svetu džamiju Masjid al-Haram koja okružuje Kabu, centralno svetilište islama.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!