VIDEO - Selmo Cikotić: U velikoj mjeri je smanjen broj ulazaka migranata

BiH

VIDEO - Selmo Cikotić: U velikoj mjeri je smanjen broj ulazaka migranata

Objavljeno na dan 02.12.2020 - 09:51 | Izvor: USKinfo.ba | hayat.ba


Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić povodom migrantske krize koja je aktuelna u našoj zemlji, kazao je u večerašnjim "Vijestima u 7" da razumije gnjev i nezadovoljstvo građana zbog nedavnih dešavanja kada je jedan mladić smrtno stradao.

Neprincipijelno ponašanje pojedinih ljudi koji su pripadnici određenih državnih struktura u zakonodavnim ili izvršnim institucijama ne razumijem. Mislim da moramo na odgovaran način, svako iz svog domena, uraditi posao, jer imamo složen i ustavno-pravni i sigurnosni sistem i samo ukoliko svi rade svoj posao na način koji to zakoni i funkcionisanje sistema predviđa, možemo biti u poziciji da kažemo da su naši građani sigurni – poručio je na početku razgovora Cikotić.

Istaknuo je da niti jedna od sredina, nakon ovih nekoliko godina iskustva, nije sretna sa prisustvom migranata u svojoj okolini.

Postoje zahtjevi za njihovo izmještanje. Uostalom, zahtjev za izmještanje migrantskih centara iz urbanih i naseljenih sredina je predložilo ministarstvo sigurnosti još u augustu ove godine i Predsjedništvo je donijelo taj zaključak. Međutim, donijeti zaključak i realizirati ga su dvije potpuno različite stvari. 


Da bi realizirali zaključak, niti ministarstvo sigurnosti ima svoje kapacitete, objekte, zemljište ili budžetska sredstva, to zavisi od entetskih, kantonalnih i opštinskih struktura. I svi moraju da se slože oko određenog plana da bi došlo do izmještanja privremenih centara. Bili bi jako sretni, jer imamo više varijanti u okviru plana boravka i kretanja migranata, ali imamo i otpore. Otpore politika, lokalnih sredina, određenih institucija, pojedinaca i jako je važno shvatiti da bi postigli održiva rješenja, moramo postići konsenzus velikog broja činioca. Ne bih spekulirao, ali moram naglasiti da je ukupan broj migranata u jednom stalnom padu, ali to još uvijek ne rješava problem – dodaje Cikotić.

Pojasnio je da lokalne zajednica koje na svom prostoru imaju migrante, moraju imati neku vrstu aktivnog odnosa i saradnje.

Mještani u tim sredinama u kojima migranti gravitiraju ili borave moraju povesti računa i provjeriti s policijom. Imamo informacije da postoje privatni smještaji migranata po privatnim objektima koji nisu prijavljeni. I obaveza građanina, kao subjekta sistema sigurnosti je da o tome upozna lokalne policijske strukture i provjeri da li se ima uvid. Policija će nakon toga kontaktirati Službu za poslove sa strancima i druge organizacije koje brinu o rasporedu, kretanju i boravku migranata – dodaje.

Na prozivke s nivoa lokalnih zajednica, Cikotić kaže da su one u suštini neosnovane i neutemeljene.

Ja ne želim izgovorima i prozivkama da rješavam bilo šta. Nastojim da mobiliziramo sistem do mjere da postignemo potreban nivo sigurnosti, a tim prozivkama nećemo postići ništa. Spreman sam sa bilo kim ko proziva ministarstvo sigurnosti da sjednem i komentarišem o tome – naglašava naš sagovornik i nastavlja:


“U velikoj mjeri je smanjen broj ulazaka migranata u BiH što je aktivnost velikog broja agencija. Pored Granične policije BiH, OSA, SIPA, Direkcija za koordinciju policijskih tijela i MUP RS preuzimaju niz aktivnosti i na sprečavanju  ilegalnog ulaska i na njihovom vraćanju na teritorij države iz koje dolaze. Ono što je bitno, jeste da rade na identificiranju, otkrivanju i hapšenju onih koji učestvuju u krijumčarenju migranata. Te akcije su dale efekat da od prosječnih 150-200 dnevnih ulazaka migranata tokom ljeta, u novembru taj prosjek iznosi 20 do 30. Propusnost s granice Hrvatske je isto tako smanjen, pa imamo još uvijek nekih 6.300 migranata registrovanih na prostoru BiH i vjerovatno još 1.500 po privatnim objektima, šumama, tako da je ukupan broj preko 7 do 8 hiljada”.

Foto:Hayat


 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!