VIDEO - Seriju ''Chernobyl'' hvale svi osim ruskih medija, Rusi najavili snimanje svoje verzije

KRITIKE IZ RUSIJE

VIDEO - Seriju ''Chernobyl'' hvale svi osim ruskih medija, Rusi najavili snimanje svoje verzije

Objavljeno na dan 06.06.2019 - 14:35 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


HBO-ova mini serija "Chernobyl" postala je globalni hit. Hvale je svi - kritičari, gledaoci, Ukrajinci koji su 26. aprila 1986. godine svjedočili tragediji u državi koja je u to vrijeme bila dio SSSR-a, ali ne i Rusi koji su pokrenuli pravi mali rat protiv ove serije.

Naime, ruska televizijska mreža već je najavila da će snimati svoju verziju serije "Chernobyl" koja će biti zasnovana na pretpostavci da je CIA poslala agenta u Černobil kako bi izvršio sabotažu.

The Moscow Times piše da su ruski mediji koji su usko povezani s Vladimirom Putinom kritikovali seriju "Chernobyl" koja je u Rusiji postala nacionalna senzacija, iako je dostupna samo putem interneta.

Novinar najpopularnijih ruskih novina tvrdi da serija "Chernobyl" ne predstavlja događaje vjerodostojno te da karikira istinu. 

"Konkurenti koriste ovu seriju da okaljaju sliku Rusije kao nuklearne sile", rekao je.

Voditelj TV kanala Rossia 24 Stanislav Natanzon rekao je da seriji "Chernobyl" "nedostaju jedino nedostaju medvjedi i harmonike. Optužio je autore serije da su lagali da ruske vlasti nisu htjele priznati svoju grešku referirajući se na članak Valerija Legasova u kojem je 1987. kritikovao upravljanje nuklearnom industrijom, a koji su tad objavile vodeće ruske novine. Međutim, voditelj nije istakao da urednici Komsomolskaye Pravde nisu htjeli objaviti taj članak kada ga je Legasov napisao te da je članak objavljen tek dvije sedmice nakon što se ubio.

"Činjenica da je američki, a ne ruski televizijski kanal ispričao priču o našim herojima izvor je sramote za medije naklonjene Kremlju", pišu ruski mediji.

Upravo to je razlog zbog kojeg će Rusi napraviti svoju televizijsku verziju ove priče koja će biti zasnovana na teorijama zavjere.

U isto vrijeme, u ostatku svijeta serija "Chernobyl" dobija isključivo pohvale. Već je dobila epitet "jedne od najboljih serija u historiji HBO-a", a o njenoj popularnosti govori i turistički bum u Černobilu koji je uslijedio nakon početka emitovanja ove serije.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!