Marketing USKinfo.ba
VIDEO - Stanković: Ovo je van svake pameti, mržnja na svakom koraku

Aleksandar Stanković

VIDEO - Stanković: Ovo je van svake pameti, mržnja na svakom koraku

Objavljeno na dan 11.01.2018 - 09:29 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


''Ovo što se događa u Hrvatskoj je van svake pameti, mržnja je na svakom koraku. Mi nismo odgajani da psujemo mater ikome, a to je danas ko dobar dan. Mislim da to država mora zabraniti", rekao je u večerašnjem Pressingu na N1 Aleksandar Stanković povodom sve većeg govora mržnje u medijima.

Koliko su česte prijetnje smrću novinarima i šta uraditi po tom pitanju?

"To se često novinarima događa i volio bih o tome da se priča češće, o govoru mržnje u medijima. Govor mržnje je intenziviran u posljednjih 10 godina, postojanjem portala i anonimnih komentara je to doživjelo neviđene razmjere. Mislim da uopće nije nikakav problem da se drakonskim kaznama kazne. Mi smo imali nedavno dva slučaja u Hrvatskoj, jedan primjer šovinizma i prijetnje smrću gdje u jednoj TV emisiji gost kaže za Mesića da bi ga trebalo objesiti na Trgu u Zagrebu. Voditelji nisu reagovali, a nakon toga Vijeće reaguje i kaže da to što je rečeno nije protivno zakonu", istakao je Stanković.

Da li je u Hrvatskoj prisutan fašizam?

"Neke struje u Hrvatskoj to rade, da. To postaje problem. Ako ćemo govoriti o tom obliku ljudskog angažmana, to nije nešto što je strano ljudskom rodu. Imali smo primjere kada je fašizam bio na vlasti i mislili smo da je pobijeđen. Nije pobijeđen, to je neko trajno stanje u društvenoj dinamici i vrlo lako se u pojedinim trenucima izvlači na vidjelo".

Stanković je dodao da postoje novinari u Hrvatskoj koji su patili puno više od njega.

"Postoje novinari u Hrvatskoj koji su puno više patili od mene koji su držali glavu u torbi i koji su se suočavali sa pravim kriminalcima a ne sa ljudima koji se angažuju preko društvenih mreža i prijete".


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!