VIDEO - Stari grad Ostrožac u Cazinu privlači turiste iz BiH, ali i inozemstva

USK

VIDEO - Stari grad Ostrožac u Cazinu privlači turiste iz BiH, ali i inozemstva

Objavljeno na dan 06.10.2021 - 16:26 | Izvor: USKinfo.ba | federalna.ba / Foto:dron.ba


Stari grad Ostrožac u Cazinu jedan je od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Ova tvrđava, za koju dokumenti dokazuju da je sagrađena još u 13. stoljeću, na uzvisini , okružena Unom i bogatom prirodom kulturni je i estetski fenomen ovog kraja.

Desetine turista iz BiH i inozemstva bili su danas ovdje. Svi su oduševljeni prelijepom prirodom i ambijentom uopće. Ono po čemu je ovaj Stari grad prepoznatljiv je skulptorska kolonija koja se održava od 1967. godine i obogaćuje kuturno dobro ovog prostora. Posljednjih je godina u ovom ambijentu održano nekoliko koncerata, a gotovo svakog vikenda mladenci se dolaze fotografirati. Ove je godine čak organizirana i matura jedne srednje škole, sa prigodnim toaletama.

Stari grad je postao i turistička atrakcija - kažu nam nadležni da ne pamte ovako uspješnu godinu. Do kraja augusta zabilježeno je 10.000 posjetilaca i u to nisu ubrojane ove kolektivne posjete za svadbe, koncerte i druge manifestacije. Ovo je specifičan ambijent sa specifičnom historijom koji zaista zaslužuje pažnju turista. A za narednu godinu se svakako planiraju i novi projekti. Ovih dana realizira se jedan zanimljiv - koji će se najviše ticati onih malih poljoprivrednika. Grad Cazin i Fondacija Mozaik pokreću preduzeće Agromanija koje će imati zadatak da otkupljuje i prodaje domoće proizvode u Cazinu, a kasnije i u kantonu. Sav prihod se ponovno kroz javne pozive usmjerava u društveno korisne projekte za ruralne sredine. 

Cazin je općina koja je najbogatija kestenovom šumom i kestenov med je brendiran na domaćem i inozemnom tržištu. Za subotu je zakazana tradicionalna Kestenijada u mjestu Pećigrad, a krajem mjeseca realizirat će se zanimljiv festival - Čest fest, odnosno festival kestena. Planirane su predstave, radionice za djecu, degustacija proizvoda od kestena, a za nedjelju, 31. oktobra, planirana je šetnja kestenovim šumama. Sve ovo ima za cilj promociju zdravog života, ali i razvoja poljoprivredne, posebno organske proizvodnje. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!