VIDEO - Stjepan Mesić se predomislio i primio nagradu Počasni građanin Sarajeva

NAKON 14 MJESECI

VIDEO - Stjepan Mesić se predomislio i primio nagradu Počasni građanin Sarajeva

Objavljeno na dan 18.04.2019 - 09:04 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u februaru prošle godine odbio je primiti nagradu Počasni građanin Sarajeva. Ipak, godinu i dva mjeseca poslije, Mesić se predomislio pa je danas u sarajevskoj Vijećnici pruzeo svečano priznanje.

"Meni je drago da sam danas ovdje. Bilo je određenih nesporazuma, sjećate se. Bilo je nesporazuma s Orhanom Pamukom, jednim od najvećih književnika. Ali ja sam uspostavio kontakt s gospodinom Pamukom i on mi je napisao da mi čestita", rekao je Mesić.

Bivši lider Republike Hrvatske je prošle godine odbio nagradu jer su se gradske vlasti u Sarajevu predomislile, tačnije priznanje Počasnog građanina Sarajeva umjesto Orhanu Pamuku, turskom književniku, u posljednji čas odlučile dodijeliti bivšem hrvatskom predsjedniku.

"Prije svega trebalo me obavijestiti da sam uopće predložen za Počasnog građanina, jer ni to nisam znao. Posebno nisam oficijelno dobio informaciju da sam izabran. A pogotovo kad sam čuo da je procedura bila sasvim drugačija, dakle, da je Orhan Pamuk dobio sve glasove komisije koja je to predlagala i najednom se onda ja pojavljujem kao počasni građanin... Sve skupa to mi nije odgovaralo. Ja ostajem i dalje prijatelj Bosne i Hercegovine i Sarajeva", rekao je Mesić prošle godine.

Mnogi su tada optužili gradske vlasti da su pod pritiskom turskog režima "oduzele" nagradu svjetski priznatom književniku jer nije pristalica Erdoganove vlasti. 

Uprkos očekivanju da će se Mesić pojaviti u Sarajevu u aprilu prošle godine, do toga nije došlo. On se zahvalio, poručio da će uvijek biti prijatelj glavnog grada BiH, ali da nagradu neće prihvatiti.

Ipak, 14 mjeseci poslije, tačnije danas, Stjepan Mesić je u Vijećnici primio nagradu koju je prvobitno odbio jer je, kako je naveo, riješio sve nesporazume.

Priznanje su Mesiću predali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, zamjenik gradonačelnika Ivica Šarić i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!