VIDEO - Švedski lovac Gripen E ima tehnologiju od koje strahuju piloti najboljih ruskih borbenih aviona

Svijet

VIDEO - Švedski lovac Gripen E ima tehnologiju od koje strahuju piloti najboljih ruskih borbenih aviona

Objavljeno na dan 12.02.2019 - 13:03 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Švedski lovac saab gripen E sposoban je da uništi sve ruske lovce serije suhoj i to bez skupe stelt tehnologije, izjavio je komandant vazduhoplovnih snaga Švedske, general Mats Helgeson, piše Business Insider.

"Gripen, posebno model E, napravljen je da ubija suhoje. U tome imamo crni pojas", pohvalio se Helgeson portalu Yle tokom prezentacije u Finskoj, kojoj Švedska pokušava da proda svoj ratni avion.


Ruski suhoj ima legendarni status zbog mogućnosti da izmanevriše američke lovce u borbi, izvuče se iz opasnosti i izvodi vratolomije, a Šveđani tvrde da su "provalili rusku šifru". "Gripen ne može da nosi veću količinu oružja i nema stelt tehnologiju. Nema ni najveći domet, nije najbrži, a ni najjeftiniji.

Ali ima jednu stvar koja je noćna mora za suhoje: tako moćnu elektronsku opremu da je opasan protivnik u elektronskom ratovanju.

Stručnjak za ratnu avijaciju Justin Bronk kaže da svi savremeni lovci imaju opremu za elektronski rat, ali da se svojim očima uvjerio kakva čuda gripen može da napravi.

"Prije nekoliko godina piloti njemačkih tajfuna tako su smorili kolege u gripenu da su švedski piloti onako od šale započeli s njima elektronsko ratovanje - žestoko su ih namučili", priča Bronk.

Čak se jedan gripen "hladno" zakačio na lijevo krilo tajfuna, a Nijemac ga nije ni primijetio.

Bronk kaže da je tajna u tome što gripen ima nevjerovatnu sposobnost da blokira radio-signal.

Da li je to dovoljno da se nadjača superiorni suhoj, drugo je pitanje.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!