VIDEO - Tužni prizori u livanjskom kraju: ''Imam četiri sina, svi su otišli iz BiH''

PUSTA SELA

VIDEO - Tužni prizori u livanjskom kraju: ''Imam četiri sina, svi su otišli iz BiH''

Objavljeno na dan 02.12.2019 - 09:50 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Masovni odlasci iz Bosne i Hercegovine se nastavljaju. Posljedice su sve vidljivije, pogotovo u manjim mjestima gdje se ljudi dobro poznaju. Tako je i u livanjskom kraju.

Sebe raseli, a druge naseli. U najkraćem, to bi se moglo reći i za nekad najveće livanjsko selo Prolog, javlja BHT.

“Sve je u inostranstvu – Irska, Njemačka… Naši su i prije išli… u Australiju, Kanadu, Ameriku…”, priča Niko Kasalo iz Prologa.

Ante Višević kaže kako je on među najmlađima u ovom selu. A, 55. mu je godina. Da nije, kako kaže, ratni invalid, vjerovatno bi i Ante, poput mnogih susjeda, završio na nekoj njemačkoj baušteli.

Radno sposobnih stanovnika u Prologu, koji je prije rata brojio hiljadu i 300 duša, gotovo da više i nema. Ostali su samo umirovljenici.

“Ja imam četvero djece, četiri sina. Dvojica su u Hrvatskoj, a dvojica u Irskoj”, kaže Niko Kasalo.

Škola u ovom selu je davno zatvorena. Već četvrtu godinu selo nema nijednog prvačića.

“Kada je moj stariji sin išao u prvi razred, ovdje je bilo oko tridesetero djece. On je rođen 1982. godine”, kaže Marija Kasalo iz Prologa.

No, još brže od Prologa i sličnih naselja, ovdje umiru povratnička sela. Jedno od njih je i Provo, koje broji tek pet stanovnika.

Ovo su samo neki od primjera koji govore o negativnim demografskim prilikama u našoj zemlji, a čijim istraživanjem se bavi i Adnan Ferhatbegović.

“Imamo sveukupno dvadeset općina u Fedraciji BiH koje su doživjele smanjenje broja učenika osnovnih škola za 40 posto i više. U odnosu na 2005. godinu, imamo smanjenje od preko 30 posto posto na nivou čitave Federacije BiH. Slična situacija je i sa Republikom Srpskom”, ističe Ferhatbegović.

Niko Kasalo iz sela Prolog smatra da su glavni krivci za ovakvu situaciju, oni koji vode državu. Sigurno je da tako razmišljaju i mnogi drugi, ali se, nažalost, nikakvo rješenje koje bi zaustavilo masovno iseljavanje stanovništva iz naše zemlje, još ne nazire.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!