VIDEO - U Gradskoj galeriji u Bihaću otvorena izložba Mirka Ilića

USK

VIDEO - U Gradskoj galeriji u Bihaću otvorena izložba Mirka Ilića

Objavljeno na dan 12.11.2021 - 10:33 | Izvor: USKinfo.ba | federalna.ba / Foto:Federalna.ba


U Gradskoj galeriji u Bihaću otvorena je izložba jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih grafičkih dizajnera Mirka Ilića. Postavka Iz povijesti ljudske gluposti - dizajnerska povijest svijeta, daje jedan panoramski prikaz svega onoga što je ovaj istaknuti dizajner radio tokom svoje karijere.

Putem plakata, novinskih naslovnica, ilustracija, ali i stripova, Mirko Ilić posjetiocima priča jednu posebnu priču koja obuhvata 120 godina ljudske historije. Provokatino, drugačije, ali i efektno, šalje poruke o društvu i društvu, o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

"Ona zapravo prikazuje političku zbilju današnjice kroz rad jednog od najpoznatijih grafičkih dizajnera", istakao je Nermin Kasupović, koordinator izložbe.

Koncept izložbe se oslanja na komunikacijsku snagu Ilićevog dizajna, njegovu sposobnost da vizuelno artikulira problematiku najkompleksnijih društvenih i političkih tema današnjice.

"Ovi radovi koji na neki način daju pregled njegovog rada i za vrijeme boravka u bivšoj državi Jugoslaviji do dana današnjeg radi se o svjetskoj izložbi, svjetskom dizajneru", kaže Nermin Delić, direktor Gradske galerije Bihać.

Mirko Ilić je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje cijelo desetljeće objavljuje stripove i ilustracije. 1986. odlazi u Ameriku gdje radi za magazine poput New York timesa. Postavka u Bihaću otvorena je do 30. novembra kada nastavlja svoj put ka Tuzli i Sarajevu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!