VIDEO - U Kanadi održan veliki skup podrške muslimanskoj porodici čija su četiri člana ubijena

NAPAD MOTIVISAN MRŽNJOM

VIDEO - U Kanadi održan veliki skup podrške muslimanskoj porodici čija su četiri člana ubijena

Objavljeno na dan 12.06.2021 - 10:00 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Screenshot TRT World


U kanadskom gradu London jučer je održan veliki skup u znak podrške muslimanske porodice čija su četiri člana ubijena u noći 6. juna. Policija smatra da je ubistvo podstaknuto vjerskom mržnjom.

Brojni građani su učestvovali u šetnji podrške od mjesta gdje se napad desio do džamije u čijoj blizini je napadač uhapšen. Za ubistvo je osumnjičen 20-godišnji Nathaniel Veltman.
Na nekim od transparenata bilo je ispisano "Ovo nije dom za mržnju" i "Ljubav ispred mržnje".

"Najbolje od svega nije samo što su se brojni građani odazvali, već i različitost tih ljudi", izjavio je student Abdullah Al Jarad, prenosi agencija Reuters.

Kanadski političari su također osudili napad, te su pozvali da se suprotstavi zločinima, koji su motivisani mržnjom, i islamofobijom. Premijer ove zemlje Justin Trudeau je napad nazvao terorističkim, a nadležni su ranije poručili da će Veltmana optužiti za terorizam.
Tereti se da je on upravljao kamionetom kojim je namjerno udario pet članova porodice Afzal koja je pakistanskog porijekla. To se desilo u trenutku kada su se šetali trotoarom na jednoj od raskrsnica.Na mjestu nesreće preminula je 74-godišnjakinja, dok su u bolnici preminuli njena 15-godišnja unuka Yumna, Yumnina 44-godišnja majka Madiha i 46-godišnji otac Salman. U bolnici je izvan životne opasnosti njihov devetogodišnji sin identificiran kao Fayez.

Njihov porodični prijatelj Zahid Khan je istakao da su prije 14 godina migrirali iz Pakistana. Nazvao ih je posvećenim i pristojnim članovima zajednice. Ukazao je da su se mnogo trudili kako bi uspjeli u kanadskom društvu, piše Al Jazeera English.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!