VIDEO -  U Sarajevu se od ponedjeljka otvaraju bašte kafića, kao i teretane i bazeni

POPUŠTANJE MJERA

VIDEO - U Sarajevu se od ponedjeljka otvaraju bašte kafića, kao i teretane i bazeni

Objavljeno na dan 09.04.2021 - 16:45 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o ublažavanju lockdowna. Popuštanje restriktivnih mjera stupit će na snagu od ponedjeljka, 12. aprila.

Prema današnjoj odluci kafići i restorani će od ponedjeljka moći usluživati goste u otvorenim baštama i na terasama.

Ugostitelji će se morati pridržavati ranije propisanih mjera koje se tiču razmaka stolova, ograničenog broja gostiju, redovne dezinfekcije i nošenja maski.

"Uz uslov da je prostor otvoren sa najmanje tri strane, bez obzira da li je navedeni prostor natkriven, uz vidljivo obilježavanje stolova za sjedenje, prisustvo maksimalno 4 (četiri) osobe za jednim stolom i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera", navode iz Vlade KS.

Ostale restikrivne mjere koje se tiču rada ugostiteljskih objekata u unutrašnjosti objekata ostaju na snazi.Od ponedjeljka će biti dozvoljen rad i teretanama, samo za individualne treninge, te bazenima i sportskim centrima samo za profesionalce odnosno takmičare.

"Dozvoljava se rad fitness centara i teretana isključivo za individualne treninge računajući da je za svaku osobu potrebno 7 metara kvadradnih, a ne više od 20 osoba. Dozvoljava se rad wellness i spa centara računajući da je za svaku osobu potrebno 7 metara kvadratnih, a ne više od 20 osoba", saopćeno je.

Odgojno - obrazovni proces odvijat će se prema do sada važećem modelu - online.

"Nastava u Javnoj ustanovi Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" Sarajevo, Javna ustanova Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, Javna ustanova Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo i Javna ustanova Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo u produženim boravcima i internatima i Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje nastavljaju sa radom u prostorijama škole i u skladu sa Uputstvom Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo", navodi se.

Učenicima u inkluziji potrebno je omogućiti praćenje nastave u prostorijama škole.

Dozvoljava se rad produženog boravka za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera;

Ukida se zabrana korištenja započetih i planiranih godišnjih odmora u 2021. godini, kao i korištenja preostalog dijela godišnjih odmora iz 2020. godine i naredba za hitan povratak sa započetih godišnjih odmora iz 2021. godine, kao i godišnjih odmora iz 2020. godine, svim uposlenim u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u Kantonu Sarajevo određenih Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo.

Kladionice za sada ostaju zatvorene.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 12.04.2021. godine do 19.04.2021. godine do 5:00 sati ujutro.Policijski sat za sada ostaje od 21:00 do 05:00 sati, kao i ostatku Federacije BiH s obzirom da o tome odlučuje federalni nivo.

Danas su 2.362 aktivna slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Trenutno je hospitalizirano 596 osoba i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 408, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 188 pacijenata.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 191, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 317.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!