VIDEO - Uhvaćeni šverceri s drvima: Zovnut ćemo predsjednika mjesne zajednice

"Avazova" patrola

VIDEO - Uhvaćeni šverceri s drvima: Zovnut ćemo predsjednika mjesne zajednice

Objavljeno na dan 05.11.2019 - 09:20 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Posao policajca nije lagan bez obzira na to gdje radio, ali ako ste zaduženi za sigurnost građana i njihove imovine u najvećoj općini u Kantonu Sarajevo Trnovu, gdje ste, umjesto ljudima, okruženi šumom, divljim životinjama, maglom i hladnoćom, onda su neke stvari još složenije. U sve navedeno iz prve ruke uvjerila se i ekipa „Avaza“, koja je bila u noćnoj smjeni sa „crnim uniformama“ Policijske stanice Trnovo.

Jazavac i lisica

Nemamo vremena za „šupljiranje“, jer su naši domaćini već dobili uputstva od šefa smjene. Prvi nam je zadatak obilazak Azilantskog centra Delijaš u istoimenoj mjesnoj zajednici, koji je od glavne ceste udaljen skoro 12 kilometara. Vrata nam otvaraju zaštitari, koji raportiraju policajcima da je sve uredno. Prošle godine nije bilo tako, znalo se tuči i po 70-80 migranata, pričaju nam zaštitari. Sve se okrenulo naopačke kad je donesena odluka da u Delijašu mogu boraviti samo porodice s djecom. U privremene domove moraju se vratiti do 22 sata, i to bez alkohola i droge. U protivnom – noga!

Spuštamo se nazad do Trnova pa preko Brutusa stižemo u selo Dujmovići. Policajci pale rotacije i polako obilaze kuće...

- Nije jednostavno ovdje živjeti i biti udaljen od glavnog puta. Ovako im dajemo do znanja da smo tu, da obilazimo, pratimo... – pojašnjavaju nam policajci.

Nastavljamo patroliranje, iako je potpisniku ovih redova i našem fotoreporteru utrnula zadnjica od preduge vožnje terencem... Tek u toku vožnje shvatite koliko je prostranstvo Trnova. Ulazimo u Dejčiće – najnaseljenije područje u Trnovu, u kojem je skoro 60 domaćinstava! Nema problema pa lagano krećemo na Bjelašnicu. Dodatni problem predstavlja magla, ne vidi se prst pred okom... Doduše, uspjeli smo vidjeti zeca, jazavca, pa i lisicu.

- Nedavno smo nabasali na medvjeda. Zarovio se u kontejner. Malo nas je posmatrao sa desetak metara, okrenuo se i otišao u šumu – govore nam naši domaćini dok se oprezno probijaju kroz maglu.

Nekako smo stigli na Bjelašnicu. Pusto kao u nekoj prašumi, tek poneko parkirano vozilo ispred privatnih objekata. Obilazimo hotele, vikendice, parking... Poseban se akcent stavlja na gradilišta, jer se događaju krađe građevinskog materijala. Sasvim je druga priča u vrijeme zimske sezone, kad se na hiljade građana i turista sjati na ovu olimpijsku planinu. Od problema zbog parkiranja vozila pa do pijanih i nadrogiranih.

Nema papira

Policajci prave punkt na raskrsnici puta Bjelašnica – Krupac. Kroz gustu maglu nailaze dva kombija – stari Mercedes i Fiat Ducato. Iskusnim policajcima odmah zapada za oko da su vozila legla skoro do poda. Nešto teško prevoze. Traže dokumente, a potom i da otvore vrata kombija. Tovarni prostori puni su čokova. Vozač Mercedesa se odmah pravda da nije sjekao i krao drva u šumi te da u Bjelimišću ima privatnu šumu. No, nema nikakvih papira.

- Prijatelju, vidiš mi ruke. Čitav dan smo radili. Imam dvoje djece, idu u školu. Nema kome se nisam obraćao i tražio posao. Dajte nam metle da čistimo pa nećemo ovo raditi – jada se drugi vozač Fiata.

Policajci nedaju pardona, zovu šefa smjene, koji ih upućuje da svi idu na Mrazište, gdje je ispostava „Sarajevo šuma“. Čekaju dolazak šumara, a potom su šverceri s drvima morali istovariti čokove. Negodujući, vozač Mercedesa predlaže kolegi da pita šumara da otkupe drva.

- Otkupit ćeš k.... – odgovorio mu je vozač Fiata.

Prekršajno sankcioniran

Policajci su nam ispričali da je krađa drva gorući problem kad je riječ o Trnovu. Kazali su nam da je u ovom slučaju šumar napravio zapisnike te da će ih prekršajno sankcionirati. U oba kombija bilo je po dva metra drva u prometu. Da je bilo više, onda bi i krivično odgovarali.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!