VIDEO - Upoznajte Knickersa, najvećeg bika na svijetu: Težak je više od 1.400 kilograma i visok je skoro dva metra...

Australija

VIDEO - Upoznajte Knickersa, najvećeg bika na svijetu: Težak je više od 1.400 kilograma i visok je skoro dva metra...

Objavljeno na dan 01.12.2018 - 22:49 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Holštajn-frizijska rasa goveda je namijenjena samo za proizvodnju mlijeka, a nastala je u Sjedinjenim Državama selekcijom od istočno frizijske rase.

Zbog svoje veličine, jedan pripadnik ove vrste goveda je postao popularan na društvenim mrežama, a njegova težina ga je čak spasila i od klanice.

Čuveni bik se naziva Knickersa, ima sedam godina i teži više od 1.400 kilograma, a visok je nevjerovatnih 194 centimetra. Ali niko – čak ni sam vlasnik Knickersa u zapadnoj Australiji ne zna kako je postao tako veliki.

I dok je nemoguće dati dijagnozu bez pregleda same životinje, postoje dobre šanse da je krivac hormon rasta, rekao je Min Du, profesor biologije rasta na Državnom univerzitetu u Washingtonu. Kada su ga upitali za moguće razloge zbog kojih je Knickers postao apsolutno jedinstven, Du je rekao da to može biti bilo koji razlog, "ali najvjerovatnije se to desilo zbog neke vrste mutacije, ili nečega što se desilo u hormonu rasta, ili u receptorima ovog hormona", rekao je Du.

Ova veličina holštajn-frizijske rase svakako nije normalna. Svaki drugi pripadnik rase bi bio pola, do dvije trećine Nikersove visine. Ali po knjigama, ni sam Knickersa nije najveće grlo. Ta čast pripada drugom pripadniku ove vrste po imenu Belino. Bio je visok 202 centimetra, iste je težine bio kao i Knickersa i živio je u Italiji.

Iznenađujuće, ali obim Knickersa ga je spasio od mesara. Prerađivači mesa su rekli vlasniku, Jeffu Pearsonu, da je ogroman za opremu klanice.

Bio bi suviše težak za mašine, a njegovi rezovi bi bili preveliki. Tako da je van specifikacije, kažu mesari.

Dakle, Nikers će provesti ostatak svog života na ranču u zapadnoj Australiji. A pravi razlog veličine Knickersa neće biti riješen sve dok se ne uradi test krvi.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!