VIDEO - USK: Zanemarljivo mali broj prijava korupcije u zdravstvu

Kad građani ćute

VIDEO - USK: Zanemarljivo mali broj prijava korupcije u zdravstvu

Objavljeno na dan 18.10.2021 - 06:53 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba / Foto:Rtvusk.ba


- U posljednje tri godine Tužilaštvo USK zaprimilo je oko 40 prijava za različite koruptivne radnje u zdravstvu. Radi se uglavnom o podmićivanju, primanju dara i drugih oblika koristi, zlouoptrebi položaja. Prijave idu protiv rukovodilaca zdravstvenih ustanova ili institucija koje su u vezi sa njima ali i protiv zaposlenika tih ustanova...

 Do sada su u devet predmeta donesene osuđujuće presude koje su pravosnažne za krivična djela davanje dara i drugih oblika koristi i jedan presuđeni predmet u kojem je optuženi pravosnažno osuđen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U toku je i suđenje u kojem je podignuta optužnica za krivično djelo "zloupotreba položaja u sticaju sa krivičnm djelom primanja dara i drugog oblika koristi", kako nam je kazala između ostalog Senka Delić, stručni saradnik u Tužilaštvu USK. Ono što predstavlja problem da se rijetko prijavljuju slučajevi korupcije u zdravstvu, što su također potvrdili u MUP-u USK-a, gdje nemaju zaprimljene prijave građana o ovakvim slučajevima, što takođe govori o jednoj veoma značajnoj pojavi koja ide u prilog porastu korupcije u društvu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!