VIDEO - Uzletio Boeingov prototip letećeg automobila

LIČNI TRANSPORTER

VIDEO - Uzletio Boeingov prototip letećeg automobila

Objavljeno na dan 25.01.2019 - 09:53 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Proizvođači automobila uvjereni su kako su leteći automobili idući evolucijski korak u ličnom transportu. Mnoge kompanije već neko vrijeme eksperimentiraju s ovim konceptom, a najdalje je stigla Terrafugia s letećim konceptom automobila – Transition.

Sada su i u Boeingu uvjereni da imaju konja za utrku. Njihov koncept autonomnog osobnog zračnog vozila PAV upravo je odradio prvi test, vertikalno uzletjevši te sletjevši nakon 60-ak sekundi lebdenja.

U Boeingu su ponosni na trenutno dostignuće nakon tek godine dana razvoja, no valja priznati da njihov koncept dimenzijama i oblikom više podsjeća na avion nego na automobil.

Za početak, sama letjelica je oko 9 metara dugačka, te 8,5 metara široka, što bi je u slučaju serijske proizvodnje činilo poprilično nepraktičnom u urbanim gradskim sredinama.


Boeingov koncept pokreću elektromotori, uz autonomiju od kakvih 80-ak kilometara.

Američka kompanija u nadolazećem razdoblju testirat će i manevarske sposobnosti svoje autonomne letjelice, a zasad nije poznato kad bismo ovu tehnologiju mogli dočekati u komercijalnoj upotrebi, javlja SEEbiz.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!