VIDEO - Vandalski čin: Nepoznate osobe devastirale šehidsko spomen-obilježje u Gati

USK

VIDEO - Vandalski čin: Nepoznate osobe devastirale šehidsko spomen-obilježje u Gati

Objavljeno na dan 31.05.2021 - 13:32 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba | Foto:Rtvusk


- Vandalizam u našoj zemlji, pa i ovom dijelu Bosne i Hercegovine sve više uzima maha. Na meti vandala nisu samo zgrade, na kojima se ispisuju tekstovi uvredljivog sadržaja...

Sve češće se narušavaju i mjesta, koja jesu i svakom bi trebala biti svetinja, kada je upitanju kultura sjećanja na historijska dešavanja, a naročito ona, u kojima su mnogi položili život za slobodu našeg naroda. Javnost je upoznata sa nedavnim skrnavljenjem mezarja u Glogovcu, zdanja Katoličke crkve u Bihaću, spomen-ploče HVO-a, dok je danas organima Ministarstva unutrašnjih poslova, prijavljeno i uništavanje spomen – obilježja u Gati.

Mjesto je to, posvećeno pedesetpetorici poginulih boraca 5. korpusa A R BiH. Mještani su u šoku, jer je riječ o njihovim očevima, braći, prijateljima, a ovaj dio prostora, uredili su i održavaju vlastitim sredstvima. Drugi je ovo put, gdje je nakon skidanja bakrenog pokrova, danas uočeno rušenje kamenih klupa, čupanje i gaženje cvijeća, lupanje rasvjete i kidanje za nju, instaliranih kablova. Kako smo zabilježili, pripadnici MUP-a i inspekcija, izašli su na lice mjesta i izvršili uviđaj, ali zvaničnu izjavu o ovom događaju nismo uspjeli dobiti.

Aktivista u MZ-i Gata, Admir Pečenković, koji je uočio ovaj vandalski čin, pozvao je počinitelje da dođu, kako bi im održao sat historije o herojima, koji su branili i njihov grad.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!