VIDEO - Veliki uspjeh: Uspješno lansirana kapsula koja bi mogla nositi ljude u svemir

SpaceX

VIDEO - Veliki uspjeh: Uspješno lansirana kapsula koja bi mogla nositi ljude u svemir

Objavljeno na dan 02.03.2019 - 19:47 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Američka najnovija raketa s kapsulom namijenjenom za ljudsku posadu lansirana je u noći s petka na subotu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, u testnom letu kompanije SpaceX.

Jedini putnik u kapsuli je lutka nazvana Ripley, po vodećem liku iz filmova iz serijala "Alien". SpaceX bi trebala povezati posadu svoje kapsule Dragon sa svemirskom stanicom prije nego što uvede ljudsku posadu u ovoj godini.

Dragon je trenutno na putu prema svemirskoj stanici do koje bi trebao stići u nedjelju ujutru, samo 27 sati nakon lansiranja.

Provest će pet dana povezana sa stanicom, prije nego što padne u Atlantik narednog petka -  što predstavlja vitalnu obuku za narednu svemirsku odiseju, eventualno na ljeto, s dvoje astronauta u kapsuli.

Osnivač i izvršni direktor SpaceX, Elon Musk, izjavio je da je lansiranje bilo "super stresno" za posmatranje, ali je izrazio optimizam da će kapsula biti u stanju da prevozi ljude u ovoj godini.

"Iskreno govoreći, malo sam emotivno iscrpljen. Moramo usidriti kapsulu na stanicu. Moramo je i vratiti, ali je do sada sve funkcioniralo i prošli smo najrizičnije faze", kazao je Musk. 

Administrator NASA-e Jim Bridenstine nazvao je to "velikom noći za Sjedinjene Američke Države".
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!