VIDEO - Više od 60 Bosanaca radilo na Mecca Clock Toweru

Projekti

VIDEO - Više od 60 Bosanaca radilo na Mecca Clock Toweru

Objavljeno na dan 12.06.2019 - 11:47 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Mecca Clock Tower je jedna od najvećih zgrada u svijetu.

Visoka je oko 601 metar i sastoji se od 120 spratova. Radi se o najvećem tornju sa satom na svijetu. Zgrada u centru svetog mjesta bilježi više od 30 svjetskih rekorda; njegov ogromni sat je veličine 43 metra, minutna kazaljka je dužine 23 metra, a satni pogon teži 21 tona komada.

Mecca Clock Tower nazivaju inženjerskim remek djelom, 35 puta je veći od Big Bena i ukrašen je sa preko 98 miliona staklenih mozaičkih pločica sa 24-karatnim zlatnim listom.

Noću preko dva miliona LED dioda osvjetljava toranjski sat, što ga čini čitljivim na udaljenosti većoj od osam kilometara, piše portal Diaspora invest.

Zajedno sa svojim partnerima, arhitektonska firma SL Rasch u Njemačkoj suočila se s brojnim izazovima. Njihov tim počeo je raditi na projektu u fazi izgradnje ovog visokog tornja, kulom koja nije dizajnirana da podrži satnu kulu visine 150 metara i strogu granicu težine od 82.000 tona.

Ono što ovaj objekat čini posebnim iz bh.perspektive je činjenica da je više od 60 Bosanaca i Hercegovaca radilo na samom projektovanju i uspostavljanju funkcija ovog sata. Danas ti ljudi rade na održavanju ovog sata sa mnogo kompleksnih sistema.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!